Катя Дженева от Трявна е първата, която на Гергьовден се залюля на окичената със зелени клонки люлка в музей „Етър“. На 6 май посетителите преживяват пълноценно този традиционен празник.

На Балканската мандра имат възможност да участват в биенето на масло и да чуят разказите на Йонка Николова. Облечената в носия жена представя как се създава този продукт в миналото. Предварително обработеното мляко се поставя в буталка и в продължение на часове се „бие“, за да се изкара маслото на повърхността. Във вътрешността на мандрата може да се види част от процеса по приготвяне на сирене. Йонка Николова обръща специално внимание на децата, много от които се включват в играта „По Гергьовден с Радумко“. Особено ентусиазиран да играе е Александър от София. Още с влизането си в музей, 6-годишното момче тръгва по стъпките на Радумко (рисуваното човече на музей „Етър“), за да изиграе една забавна игра, чрез която да научи много за живота в миналото. Заедно с момчето са родителите му – Пламена и Антон. В мандрата детето научава отговора на първия въпрос в играта, предлагана от музея на посетителите и заедно с баща си и майка си продължи своята познавателна мисия.

Активни участници във всяко от събитията на „Гергьовденски празници“, посетителите на музей „Етър“ украсяват обредни хлябове. Павлина Дамянова, един от специалистите, работещи в институцията, разказва за традициите, свързани със замесването и изпичането на погачите.

Когато става въпрос за храна, участниците в кулинарното изложение „Да се хванем за зеленко“ имат какво да покажат и споделят. То е реализирано в музея от Народно читалище „Искра—1954“, кв. Лютаци, Габрово. Ястията са от натурални продукти, а жените са готови да споделят и наследените от бабите си тайни, и своите собствени кулинарни постижения.

Особено привлекателно място в музея по време на „Гергьовденски празници“ е пространството около бояджийната до Гайтанджийската одая, където може да се види изключително атрактивната изложба от чанове, хлопки и звънци на Станимир Драголов. Всяка от тях, преди да влезе в колекцията му, е носена от животно. „Когато звънецът е окачен на шията, може да се чуе най-добре звука, който издава“, казва Станимир.

Публиката може да стане част от всички тези преживявания до 9 май. На 8 и 9 май се провежда и „Алея на вкусовете“ –  базар с дегустации на млечни и месни продукти, вина, ракии.

На 8 май от 11:30 ч. е „Гергьовденска импресия, обичаи и обреди“, представени в музикално-танцови картини от Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“.

 

Гергьовден е! Честит празник!
6 май 2021
Временни прекъсвания на електрозахранването във връзка с модернизацията на уличното осветление
7 май 2021