Съвместен урок по английски език на тема „Ролята на взаимното обучение в съвременния образователен процес“ реализираха дългогодишните партньори в музейно-педагогическата практика – Национален музей на образованието и  Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ в Габрово.

Целта е учениците да се запознаят в автентична среда с Взаимоучителната метода, известна още като Бел-Ланкастерска по името на нейните създатели – британските педагози доктор Андрю Бел и Джоузеф Ланкастър.

Основната част на урока се състоя във възстановката на  първото новобългарско светско училище, където е приложен  принципът по-напредналите ученици да обучават начинаещите.

Уредникът Димитър Димитров, музейният педагог Благовеста Божинова и преподавателят по английски език Росица Тозева създадоха модел на работа, който максимално се доближава до организацията на обучението във взаимното училище.

Урокът е част от дейностите на ПГТ „Пенчо Семов“ по проекта на Министерството на образованието и науката „Подкрепа за успех”. В контекста на   неговите цели групата на по-големите ученици (от XII клас) подпомогна по-малките ­– от девети клас, в усвояването на знания по английски език.

Чуждоезиковото обучение, осъществено чрез изнесения в музея урок, е част от подготовка за държавен изпит по английски език.

20 км нови водопроводи за селата под Витата стена
18 март 2021
Община Габрово отличена с наградата Предприемчив европейски регион за 2021 - 2022 година
18 март 2021