Отбор „Ковачите“ спечели първо място в онлайн хакатона (технологично състезание) „Промяна за „Шести участък“ в Габрово“. Предложението, наречено „Дом 6“, събра в крайното класиране 81 точки от 100 възможни. Екипът получава професионално бизнес консултиране и ваучери за консумация от заведения в квартал „Шести участък“.

Идеята на финалистите е за промяна на градската среда чрез открити пространства с градски мебели и артинсталации, превръщането им в място за събития и уникални преживявания. Предвидени са функционални зони, подходящи за кулинарни и артистични прояви, тематични работилници, запознаване с истории от миналото на квартала. На фокус е креативният туризъм. Ще бъдат привлечени клиенти на съществуващите бизнеси в района и ще се стимулира създаването на нови търговски дейности.

Автори на „Дом 6“ са Мария Цвяткова – жител на кв. „Шести участък“, Йонка Бакърджиева-Агалова – мениджър-събития в туризма, Светослав Славчев – актьор в ДТ „Рачо Стоянов“ и председател на НЧ „Будителите 2017“, Светлана Михайлова – мениджър-събития в Музея на хумора и сатирата, Венелин Велчев – експерт в НСОРБ, Радосвета Кирова – архитект, и Христо Женилов – председател на Фондация „Габрово – преди и сега“. Отборът бе подпомаган от Пенчо Койчев – експерт в Областен информационен център – Габрово.

На второ място с 62 точки се класира отбор „Споделена емоция“ с предложението „Яви се в участъка“. То е свързано с едномесечна пилотна програма от тематични събития в квартала. Цели да срещне местната общност и бизнеса, да привлече нови клиенти и посетители, да оживи района и да промени облика му. Ще послужи за изграждането на партньорства с участници, артисти, производители. Намерението е чрез общи събитийни преживявания да се сплотят повече хора.

По идеята „Яви се в участъка“ работиха Сава Пенчев – мениджър-проекти, доц. д-р Светла Панайотова – преподавател в Технически университет – Габрово, Виолета Янева – мениджър-събития в РЕМО „Етър“, Евгени Недев – директор на ХГ „Христо Цокев“ в Габрово, Доника Балабанова – председател на Сдружение „Цветница“, Мариана Проданова от НЧ „Будителите 2017“ и Ивета Донева – архитект. В процеса ги водеше Маргарита Доровска – директор на Музей „Дом на хумора и сатирата“.

Третото призово отличие остана за отбор „Дюкян“, който постигна 54 точки с концепцията си „Всичко 6“. Тя разглежда създаването на ядро – „дюкян“, което ще служи за културно съдържание, пространство за срещи и като информационен център. Ще обединява шест места с различни функции от творческите индустрии, през услуги, до кулинарни предложения. Ще свързва бизнеса, артистичната общност, жителите и посетителите на квартала, ще насърчава предприемачеството.

„Всичко 6“ предложиха Емил Михов – фотограф, Христинка Шепелева – Регионален исторически музей – Габрово, Илза Христова – бижутер, Цветелина Терзиева – Сдружение „Мечти и отбори“, Веско Пенков – с опит в ресторантьорския бизнес, и Мирослав Йорданов – директор на МАИР „Боженци“. Помагаха им Адриана Андреева и Бояна Гяурова от „Студио Комплект“ – София.

Трите отбора бяха оценявани от жури с председател кметът на община Габрово Таня Христова и членове Ралица Манолова от Обществен дарителски фонд, Николинка Хинкова и Румен Георгиев – представители на местния бизнес, и Мирослав Живков – художник и фотограф. Всички участници получават художествен плакат – изработен от габровския артист Мирослав Живков, и едногодишна членска карта „Приятели на хумора“ от Музея на хумора и сатирата.

Събитието привлече 20 души с различни професии и опит от Габрово, София, Велико Търново и Трявна. Те търсиха най-добрите решения по предизвикателството „Подкрепа за съществуващия бизнес в „Шести участък“ и привличане на нов посредством креативните индустрии“. В работата ги напътстваха менторите Галин Попов, който се занимава с творчески индустрии, Делчо Делчев – архитект и преподавател, и Неви Коева – експерт в бизнес консултирането и онлайн маркетинга.

Препоръки към отборите дадоха и представители на местния бизнес – Пенка Пенева – собственик на магазин за сувенири „Традиция“, Румен Георгиев – главен брокер във фирма за недвижими имоти „Регент“, и Цонко Димитров – управител на механа „Габъра“ и собственик на имот в квартала.

Хакатонът за възраждането на „Шести участък“ се проведе в платформата Зуум (Zoom) от 23 до 25 февруари 2021 г. Той е част от международния проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CINEMA), финансиран по Програма за транснационално сътрудничество „Интеррег Дунав“ 2014-2020 г. Организатори са Община Габрово и „Студио Комплект“ – София.

Повече информация за проекта можете да намерите на: https://gabrovo.bg/bg/article/17295

Посетете страницата на проекта за новини и актуална информация: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/cinema

Последвайте CINEMA във фейсбук: https://www.facebook.com/InterregCinema

Абонирайте се за информационния бюлетин на: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/cinema/campaigns

Нов тип абонамент в зоните за платено паркиране
26 февруари 2021
Община Габрово отменя създадената организация по провеждане на църковно – военен ритуал на връх Шипка
26 февруари 2021