Представители на местния бизнес се включиха в работна среща с участниците в онлайн хакатона (технологично състезание) „Промяна за „Шести участък“ в Габрово“. Полезни идеи и препоръки споделиха Пенка Пенева – собственик на магазин за сувенири „Традиция“, Румен Георгиев – главен брокер и лицензиран оценител във фирма за недвижими имоти „Регент“, и Цонко Димитров – управител на механа „Габъра“ и собственик на имот в квартала.

Според тях един от основните проблеми е, че голяма част от сградния фонд в района е със статут на паметници на културата. Това пречи за взимането на гъвкави решения и предприемане на нови бизнес инициативи. Процедурите за издаване на разрешения за икономическа дейност са продължителни, често надхвърлят законовия четиримесечен срок за обработка на документите. Крайният резултат в повечето случаи е отказ на бизнеса да реализира идеите си. Друго затруднение е смесената собственост между частна и публична, което възпрепятства отварянето на нови магазини и търговски площи.

Предизвикателство, което изисква сериозен финансов ресурс, е и поддържането на външния вид на сградите. Някои от собствениците им са възрастни хора. Друга част са наследници, напуснали града. Всяко преустройство или подобрение по сградите трябва да бъде съобразено със специфичния им статут. След извършване на строително-ремонтни работи се изисква възстановяване на елементите, характерни за архитектурния стил на „Шести участък“.

Сред мненията се очерта, че кварталът е подходящ повече за търговия, артсъбития, обучения в различни области на изкуството, отколкото за живеене. Районът е благоприятен за туризъм – културен, кулинарен или събитиен, хотелиерство и ресторантьорство, малки заведения, организиране на фестивали. Поради централната си локация може да предлага 24-часови услуги и да стане сърцето на града.

В момента е увеличено търсенето на жилища в квартала, а не на търговски обекти. За да се обърне тази тенденция, е необходимо разбиране от наемодателите към бъдещите търговци. Приемливи условия за наемите в кризата с Ковид-19, както и при интервенции в наетата площ.

За представителите на бизнеса предимството на кв. „Шести участък“ е, че е в идеалния център на града и бъдеща стратегия за развитието му ще привлече търговци, а оттам и посетители. Наличието на повече търговски обекти и заведения ще подсили икономическата конкуренция на пазара.

Хакатонът за възраждането на „Шести участък“ цели да намери решения, които да подпомогнат търговията на дребно и малкия бизнес в района с помощта на креативните индустрии. Инициативата се провежда от 23 до 25 февруари 2021 г. Организатори са Община Габрово и „Студио Комплект“ – София в рамките на международния проект СИНЕМА

Откраднатото осветително тяло и нарушените стълбищни облицовки на пешеходния мост ще бъдат възстановени, обектът е в гаранционен срок
24 февруари 2021
115 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ГАБРОВСКОТО МАШИНОСТРОЕНЕ (част 4)
25 февруари 2021