На 24 ноември 2009 г. от 16.30 часа в художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово ще бъде открита изложба под надслов „Интелигентно енергията пести, за да имаш бъдеще ти!”. Изложбата е част от втория етап на конкурса „Енергийна ефективност, интелигентно използване на енергията и опазване на околната среда”, проведен по време на Дните на интелигентната енергия в Габрово, във връзка с участието на Община Габрово в проекта МОДЕЛ.

В първия етап на конкурса бяха подредени изложби в габровските учебни заведения, като всяка беше със свое оригинално мото. Мотото „Интелигентно енергията пести, за да имаш бъдеще ти!”, на детска градина „Мики Маус”, бе определено за мото на настоящата изложба, която включва близо 100 от най-добрите рисунки от първия етап. Всички творби, по своеобразен начин, отразяват разбирането на децата за енергийната ефективност, интелигентното използване на енергията и опазването на околната среда. В надпреварата се включиха ученици от НУ „Васил Левски”, ОУ „Иван Вазов”, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, СОУ „Райчо Каролев” и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев”, както и деца от ОДЗ „Дъга”, ОДЗ „Ран Босилек”, ЦДГ „Мечо Пух”, ЦДГ „Младост”, ЦДГ „Първи юни”, ЦДГ „Мики Mаус”, ЦДГ „Радост”, ЦДГ „Явор” и ЦДГ „Перуника”.

В тематичната изложба младите авторите са изразили своето отношение към природата и опазването на Земята. Техните посланията са свързани с наболелите проблеми за глобалното изменение на климата, породено от парниковия ефект, последиците от замърсяването на околната среда и необходимостта от използването на възобновяеми енергийни източници. След официалното откриване ще бъдат връчени благодарности за активно участие, а отличените във втория кръг ще получат своите награди лично от заместник-кмета инж. Добрин Савчев. Музикални поздрави ще поднесат деца от ЦДГ „Мики Маус”, ЦДГ „Младост” и музикален клуб „Весела”.