Традиционният Национален карнавал-ревю на котки и дребни домашни любимци ще се проведе в Габрово в събота, 21 май.

В 11.30 часа, точно шест часа преди началото на карнавалното шествие в града, в което участват над 2 000 маскирани души, в спортна зала „Орловец“  ще започне котешкият маскарад. По-наблюдателните веднага ще открият разликата в името на събитието. Докато предишни години дребните домашни любимци - хамстери, морски свинчета, птици и кученца - участваха в раздела „И аз съм котка“, тази година те са допуснати като пълноправни участници.

Освен породи като бенгалска котка, турски ангори, сфинкс, норвежка горска котка, в карнавала-ревю ще видим и уникалните котки без опашка от остров Мен в Ирландско море. Единственият развъдник на тази порода в Източна Европа се намира естествено в Габрово, а първите четири котки са подарени на града през 1975 година, при откриването на Дома на хумора. В момента за поддържането на породата се грижи Розмари Казасова, а развъдникът й обменя животни с Финландия, Швеция и Дания.

Без опашка ще е и още един от участниците в изложбата – красива персийка. Частта от нейната опашка обаче липсва след проблем по време на раждането й. Това съвсем не й пречи да се чувства добре, особено в Габрово, където това е особено ценено качество, тъй като позволява на животното да влиза по-бързо през вратата и така, през зимата, стаята не изстива.

За мъркащите домашни любимци има организиран конкурс за красота. Право на участие в него имат всички котки, независимо дали са взети от улицата, или струват хиляди левове. Журито ще оценява техния външен вид, а не потекло. Ще има награди и за стопаните на най-дългогодишните участници. Тъй като всички знаем, че котката е царицата на един дом, нейните хора също ще получат царска титла.

Интересна част от програмата е посветена на кучетата. Специален гост ще бъде първото куче в България, което има сертификат за терапевт – то работи с деца с увреждания и с деца-аутисти. Ще бъде представена и инициативата „Аз говоря с моето куче“. Тя е предназначена за деца и възрастни и ще ги научи както да разбират езика на своя любимец, така и да предотвратяват инциденти.

Няма такава публика Гледайте карнавалното шествие на живо в Интернет