Фолклорен ансамбъл „Сивек” при Народно читалище “Габрово 2002“ ще бъде габровският фолклорен посланик в Порто през настоящото лято. Това стана възможно след като читалището спечели проект по направление „Мобилност” на Програма Култура на Община Габрово.
Ансамбъл „Сивек“ е считан за най- големия самодеен танцов състав на територията на Община Габрово във възрастовата група 20- 45 години и един от най-добрите посланици на местното културно и фолклорно наследство. Настоящият проект има за цел да се промотира именно фолклорното богатство от региона чрез участието на ансамбъла в Международния фолклорен фестивал в Порто, Португалия.
Тридневният фестивал ще се проведе от 31 юли до 2 август 2015г и в него ще вземат участие над 30 състава, представящи традиционно танцово, инструментално и певческо изкуство. Фестивалът в Порто е значима проява в културния календар на цяла Европа, тъй като се организира за 35-ти пореден път.
Целта на проекта  е представяне на културното наследство пред нови публики; насърчаване изпълнителите от Ансамбъл“Сивек“ да се развиват творчески и популязирането на Габрово като град със съхранена 155-годишна история.
Стойността на проекта е общо 5000 лева, от които 4000 са съфинансиране от Програма Култура.
Приет е отчета по проект ART TIDE МЕЖДУНАРОДНА КУЛТУРНА БОРСА „Познатото и непознато Габрово: на фокус” - проект по програма "Култура"