Община Габрово е сред 18-те български общини, които са удостоени с престижната награда „Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво“. Отличието бе връчено на кмета Таня Христова по време на специална церемония в рамките на Годишната среща на местните власти от Югоизточна Европа, която се проведе от 17 до 19 май в Пловдив.

Етикетът е признание за успешно прилагане на принципите на добро демократично управление, качество на предоставяните публични услуги и добри практики при изпълнение на публичните политики в общината. Присъжда се за период от две години.

Тазгодишните отличия бяха връчени от вицепремиера Томислав Дончев, заместник–министър председател по европейските фондове и икономическата политика. В церемонията участва Барбара Тоше, вицепрезидент на Конгреса на местните и регионалните власти към Съвета на Европа. Видео обръщение към гостите отправи регионалният министър Лиляна Павлова.

 „Европейският етикет е висока оценка за работата на кмета и общинската администрация, но и ангажимент, който ни задължава да продължим да се стремим към все по-високо качество на предоставяните административни услуги“, заяви на церемонията Таня Христова. Тя отбеляза, че наградата е резултат от обединените усилия на ръководството на общината и общинския съвет за постигане на определени европейски изисквания в управлението и въвеждане на иновативни практики. „Разчитаме и на активното участие на гражданите, затова посвещавам това отличие на габровци“, каза още габровският кмет.

На кристалния приз – дванадесетостен, са гравирани 12-те принципа за добро управление от Стратегията на Съвета на Европа: честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие; отзивчивост; ефикасност и ефективност; откритост и прозрачност; върховенство на закона; етично поведение; компетентност и капацитет; иновации и отвореност за промени; устойчивост и дългосрочна ориентация; стабилно финансово управление; човешки права, културно разнообразие и социално единство; отчетност.

Годишната среща на местните власти от Югоизточна Европа събра над 380 представители на българската местна и централна власт, както и повече от 160 чуждестранни делегати от 15 държави. В рамките на форума се проведе последното за мандат 2011-2015 г. Общо събрание на НСОРБ, както и Общо събрание на NALAS.

В програмата бе включена церемония за приемане на нови членове и конференция „Правомощия и готовностт на местните власти от Югоизточна Европа за превенция на риска и управление на кризи“. Основен акцент на събитието бе бизнес изложение и борса на общински проекти. Община Габрово участва със свой изложбен щанд, на който представи успешни европейски проекти и добри практики, реализирани през първия за България програмен период.

Сред официалните гости от чужбина бяха Фредерик Валие, генерален секретар на Съвета на местните и регионални власти, Барбара Тоше, вицепрезидент на Конгреса на местните и регионалните власти, Джуро Буквич, президент на NALAS, Хоакин Торо, старши експерт по управление на риска от Световната банка. От българска страна присъстваха президентът Росен Плевнелиев, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, столичният кмет Йорданка Фандъкова и други.

Организатори на форума са Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Мрежата на асоциациите на местните власти в Югоизточна Европа (NALAS) и Община Пловдив.

Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. Габровска област отново е първенец по усвояване на европейски средства