XVI-та Национална среща-наддумване „Благолаж 2015” ще се проведе на 17 май от 9.00 часа в зала „Грехът” на Дома на хумора и сатирата в Габрово.

Млади и възрастни участници-сладкодумци от всички краища на страната ще изявяват своите разказвачески умения и ще се наддумват с  вицове и анекдоти на теми „Трудът е песен!” и „Здравето е най-голямото богатство!”. Организатори на срещата са Министерството на здравеопазването и Музеят „Дом на хумора и сатирата”, а партньор е Архитектурно-етнографският комплекс „Етър“ – Габрово. Председател на журито е проф. д.ф.н. Албена Георгиева.

„Благолаж” е място, където се разкрива богатството на българския комичен словесен фолклор. Тук се поощрява живото човешко общуване чрез разказваческото изкуство на остроумци и сладкодумци от различни поколения. Чрез „Благолаж” се събира, запазва, изследва и популяризира многообразието и жизнеността на кратките комични жанрове в българския прозаичен фолклор, а посланията на българската смехова култура учат на нравственост.

Не можем да очакваме, че тридесет години след първата необикновена среща на разказвачи на вицове и анекдоти, весели истории и приказки ще се видим отново същите. Някои победители от предишни наддумвания ще бъдат на малкия ни юбилей: Аспарух Йорданов, спечелил най-голямата награда през 2001 г., Мария Маркова (2007), Дешка Стефанова (2011), Георги Петков-Бинти (2013). Ще чуем какво ги развеселява, какво ги прави оптимисти – нали хуморът е здраве.

Деца и ученици от ЦДГ „Мики Маус”, ОУ „Ран Босилек”, ОУ „Св. св.Кирил и Методий” от Габрово, от с. Дамяново, Севлиевско, с. Разделна, Варненско, ще изпълнят зала 8 с глъч и веселие. Някои от тях са тръгнали да се състезават заедно със своите баби, майки или по-големи братя и сестри.

Сред „големите” ще видим и чуем сладкодумци от Априлци, Варна, Враца, Дългопол, Омуртаг, с. Посабина, Поповско, София и Търговище. Честта на Габрово като град на шегобийци ще защитават трима нашенци. Изненада за всички ще бъде участието на професионалната разказвачка от Америка Присила Хау, която е за малко в България, но също ще се включи в наддумването.

Габрово ще бъде домакин на кръг от международното първенство twall® Challenge Концертите в празничната седмица – да вдигнем завесата! Мelo-M.