С Решение на Министерски съвет от 28.01.2015 г,. правителството прие Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Одобрени са условията и редът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата и са определени органите, отговорни за реализацията й.

Програмата е насочена към обновяване на многофамилни жилищни сгради чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност, като по този начин се осигурят по-добри условия на живот за гражданите, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда.

Финансовият ресурс на програмата е 1 млрд. лева, а териториалният й обхват включва 265-те общини в България.

Допустими за кандидатстване са всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им, с минимум 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение.

За изпълнение на Програмата се предоставя безвъзмездна финансова помощ на сдружения на собствениците, регистрирани по реда на чл. 25, ал. 1 от Закона за управление на етажната собственост в публичния регистър на съответната община/район и в регистър БУЛСТАТ.

Повече за програмата можете да научите от страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството на адрес:

http://www.mrrb.government.bg/?controller=news&id=6150

Министерство на регионалното развитие и благоустройството заедно с Министерство на финансите и Българската банка за развитие разработи пакет от документи, включващи методически указания към общините и сдруженията на собствениците, както и необходимите образци за кандидатстване по програмата.

Утвърдените днес, 28.01.2015 г., методически указания и образци на необходимите документи са публикувани в сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и могат да бъдат изтеглени тук: www.mrrb.government.bg.

Документите ще бъдат достъпни и на интернет страницата на Община Габрово на адрес: www.gabrovo.bg,  както и на място в Центъра за информация и услуги на гражданите от 8.30 часа до 17.00 часа всеки работен ден.

Община Габрово ще проведе  информационна среща, на която ще бъдат поканени всички заинтересовани граждани. Целта ще бъде да се разяснят условията, сроковете, възможностите и документите за включване и участие в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Датата и мястото за провеждане на информационна среща ще бъдат допълнително обявени.

Напредък по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради към месец септември 2017 г. Методически указания към общините и сдруженията на собствениците и необходимите образци за кандидатстване в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради: