Класически и съвременни текстове ще бъдат четени в „Нощта на литературата“. По повод 450 години от рождението на Шекспир зрителите ще могат да чуят негови сонети в изпълнение на габровската поетеса Елена Христова. Другите две дами  от компанията на четящите са избрали да представят съвременни български авторки. Диригентът на хора при читалище „Априлов-Палаузов“ Елена Назърова ще представи есе от книгата на Мариана Дафчева „По ръба на дъгата“, а популярната водеща Светлана Кацарска – разказът „Зелена карта“ на Мирела Иванова.

Още двама съвременни български автори ще бъдат четени в „Нощта на литературата“. Християн Димов, ученик от Национална Априловска гимназия, ще представи есето „Америките ни“. Неговият автор - Иван Христов, възпитаник на първото новобългарско училище, пише есеистичния  текст по повод поетичната си книга „Американски поеми“, която бе издадена в края на 2013 г. Съвсем актуален е и текстът на Людмил Станев „Докато си правим планове“, който ще поднесе на публиката Мартин Николов – също ученик в Национална Априловска гимназия. Интересното е, че авторът е лекар в спешна помощ, който има таланта да пише, а есето, което ще чуят габровци е публикувано в края на месец април тази година в списание „Факел“.

Приятна изненада обещава да поднесе известният глас от ефира на Дарик радио – журналистът Тихомир Църов. Каква ще е тя … ще разберат всички, които се присъединят към аудиторията на „Нощта на литературата“.

За финал сме Ви оставили удоволствието да слушате знаковия разказ „Дядо Йоцо гледа“ на класика на българската литература Иван Вазов. Текстът ще представи известният лекар от болница  OLV в Белгия Етиен Фонтейн. Приемайки предизвикателството да чете на български език в „Нощта на литературата“ в Габрово, доктор Фонтейн доказва още веднъж, че с всяко ново посещение в града ни той се чувства все повече габровец. Признание, което направи пред присъстващите на Тържествената сесия на общинския съвет през 2013 г., когато бе избран за почетен гражданин на Габрово.

Заповядайте в 19.00 часа на улица „Радецка“, пред бившето училище „Радион Умников“, а при лошо време „Нощта на литературата“ ще се пренесе пред Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“.

Габровският клуб „Underground Riders“ с най-много победители в Gabrovo Challenge 2014 Пунктове за гримиране и карнавални детски ателиета в Габрово