43-годишният служител в Музикалната академия в Белгия Герт Шатеман и 32-годишният готвач в ресторант в Аалст Йорих Стрикс изработиха макета на Слави Бонев, която тази година ще предвожда карнавалното шествие.

Чия беше идеята за макета на бащата на Карнавала в Габрово – Слави Бонев?

Герт: Идеята дойде от белгийската организация „Едно карнавално сърце за Габрово“. Тя ни постави задачата да направим макета на Слави Бонев, за да отдаде почит на работата му свързана с Карнавала.

Рисунките на самия макет направих аз. Не ми беше особено лесно, защото лицето на Слави е хармонично. Трябваше ми малко време, за да реша върху какво да акцентирам, за да направя лицето му да изглежда като карикатура.  Най-забележителното от неговото лице е усмивката му и тя беше нещото, което хиперболизирах, за да акцентирам на смешното.

Лесно ли е да правиш макет на човек, когото си познавал лично?

Йорих: В сравнение с предишния път, когато бяхме тук, преди осем години, за да направим макет на ваш политик, сега определено беше по-трудно. Причината е не само, че предходния път правихме само глава и ръце, но и защото сме се срещали с него. Познавахме го, познаваме приятелите му, а те имат очаквания, на които трябваше да отговорим. За това фигурата трябваше да стане перфектна.

Герт: Работихме по макета 10 дни, бавно и за да стане наистина добре не бързахме да  завършим, но трябваше да стане идеална.

Защо ръцете на Слави са с четири, а не с пет пръста?

Йорих: Всъщност има. Според мен една ръка с четири пръста е красива и в същото време смешна. Нали карнавалът е смешен? Реших да направя и макета на Слави Бонев, като на любимия ми рисуван герой - Мики Маус.

Къде трябва да дефилира макета на Слави?

Йорих: Определено в началото. Той все пак е основоположник на Карнавала.

Как се сработихте с колегите си от Габрово?

Йорих: Много добре. Тук  ми харесва, защото хората са приятелски настроени.

Герт: Вълнуващо е, защото винаги изниква някакъв проблем и трябва да мислиш как да го разрешиш. Предизвикателство е и езикът – общуваме рисувайки, ако ти е нужно нещо трябва да го рисуваш.

Изработвали ли сте и друг път макети за карнавал, например за този в Аалст?

Йорих: Да, всяка година правим макети за тамошния карнавал, който се провежда през месец февруари. … (нещо да разкажа за аалсткия карнавал)

Каква е разликата в макетите тук и тези в Аалст?

Йорих: При карнавалните макети в Аалст се концентрираме върху детайла, докато тук мога да определя техниката, с която изработваме макетите като кубизъм.

Герт: В Аалст за изработката използваме само стиропор, докато тук имаме метална конструкция за основа. Различни са и размерите. За нашия карнавал макетите са огромни. Фигурата на Слави Бонев, която изработихме е висока около 3.5 м, което е малко в сравнение с тези в Аалст. Тази година направих няколко макета, за всяка от които използвах 17 блока по 1 куб.м.

В какво се крие тайната на известната лучена супа в Аалст?

Прозвището на жителите на Аалст е „лукчетата“, така че лучената супа е типичен специалитет за нашия град. Както може би знаете, тя е част от карнавалния ден и се консумира след края на шествието, за да стопли публиката. Все пак събитието се провежда през месец февруари, а тогава е студено. Може би тайната на хубавата лучена супа е лукът и сиренето, което се слага в нея.

Габровският клуб „Underground Riders“ с най-много победители в Gabrovo Challenge 2014 Усмихнати котки окупираха габровската автогара