Община Габрово беше отличена от МРРБ с две награди за работата си по Оперативна програма „Регионално развитие” – за най-активна община и за най-добро изпълнение на договор по програмата. Това стана по време на годишната конференция за напредъка по реализацията на програмата, която се проведе в София. Резултатите бяха представени от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред кметовете - бенефициенти от страната.

Община Габрово беше отличена като най-активна със седемте си проекта по ОПРР на стойност 15 млн. и 300 хиляди лв. Толкова спечелени проекти има и Община Бургас, която получи грамота в своята категория „големи общини”. Габрово е сред петте отличници от 86-те по-малки общини.

Кметът Николай Сираков получи и грамота за община с най-добро изпълнение на проект – този, по който бяха изцяло обновени училище „Райчо Каролев”, Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев” и детска градина „Радост”. Той бе на стойност 5 млн. лв. и осигури съвременна среда за развитие на подрастващите. „Отличията са признание за това, че можем да управляваме европейски пари по европейски стандарти – открито, прозрачно и законосъобразно.”, коментира кметът Николай Сираков.

„Това, че сме посочени като община - модел за управление на проект, увеличава доверието към нас и възможността да бъдат привлечени още средства по фондовете – нещо, от което се възползваме активно по време на криза.”, допълни той. Според Сираков признанието е и сигнал към инвеститорите, че могат да разчитат на експертност и оперативност и че са добре дошли за съвместна работа с Габрово.

Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. Община Габрово с награда за електронни услуги