Силно присъствие на осем изявени габровски творци във фестивалния афиш, разчупване на рутината и стереотипите чрез смесване на различни изкуства и музикални жанрове, присъствие на класни изпълнители от България и чужбина – с това накратко се характеризира поредното издание на международния музикален фестивал Дни на камерната музика. От създаването му през 1976 г. до днес това е „най-габровската“ фестивална програма съобразена с желанията на голяма част от постоянната концертна публика.
Концертите са 8 на брой, като в пет от тях ще участват изпълнители, които за пръв път ще гостуват на Дните на камерната музика. Афишът е изключително разнообразен и застъпва широк жанров спектър от концерти. Целта е да се задоволят почти всички вкусове и желания на високо образованата габровска публика, която по време на фестивалните вечери попълва анкетни карти и по този начин косвено влияе както на програмирането на Дните на камерната музика, така и на сезона на Габровския камерен оркестър. Част от концертите имат свое мото, което ще помогне на посетители, които за първи път ще прекрачат прага на фестивалната зала да се ориентират по- лесно в музикалните послания. По този начин организаторите от Община Габрово се надяват да провокират любопитството на младите хора и те да станат бъдеща публика на този фестивал – запазена марка за висока култура.
По време на фестивала ще се отбележат и личните юбилеи на забележителния цигулар проф. Димо Димов, пианистката проф. Ружка Чаракчиева – почетен гражданин на Габрово и известния габровски живописец и карикатурист Георги Каралиев. С изключение на неделно матине от 11 часа на 15 септември, всички концерти ще се състоят в  Художествената галерия „Христо Цокев” от 19 часа и ще бъдат съпътствани от специална тематична изложба с нови творби на Георги Каралиев.
В това издание, три концерта са посветени на синтеза - музика и поезия, в който ще бъдат представени стихове от немския романтик Вилхелм Мюлер, френският символист Артюр Рембо и изявените габровски поети Велизар Велчев, Жанет Октавиан Михова и Елена Христова. В традиционния междужанров концерт „Класика и Джаз“ за пръв път на фестивала ще гостува виртуозното клавирно дуо Живко Петров и Ангел Заберски – син. И тази година в програмата са включени любимите на габровската публика Международен майсторски клас на проф. Минчо Минчев и Софийски солисти.
 
На 9 септември, понеделник, от 19 часа в Художествената галерия „Христо Цокев” с тематична юбилейна изложба на известния художник Георги Каралиев и китарно дуо Милена Вълчева и Димитър Балев ще бъде открито 37-то издание на Дни на камерната музика Габрово 2013 и 45-я концертен сезон на Габровския камерен оркестър. За пръв път от създаването си, Дните на камерната музика ще бъдат открити с музика за китарно дуо и оркестър. Като солисти на Габровския камерен оркестър ще дебютират китаристите Милена Вълчева и Димитър Балев. Ще бъдат изпълнени концерти за една и две китари от Антонио Вивалди, Йозеф Хайдн, италианският романтичен композитор Фердинандо Карули и съвременния немски автор на театрална и филмова музика Хербет Бауман. Всички творби, включени в програмата ще бъдат изпълнени за пръв път в Габрово.
Втората вечер, 10 септември, вторник е посветена на 75 годишнината на изтъкнатия български камерен музикант и цигулар проф. Димо Димов. С най-прославеният български квартет „Димов“ той отново ще гостува на Дните на камерната музика след 30-годишно отсъствие. Квартет „Димов“ е единственият български квартет, който е концертирал на всички континенти, записван е от най-реномираните световни звукозаписни фирми и е отличаван с десетки международни награди. Проф. Димо Димов освен забележителен музикант е и изявен общественик и дипломат. Той е основател и директор на Празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол, бил е ректор на Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров“ в София, депутат в Народното събрание и посланик в Дания. Програмата на концерта включва първия струнен квартет на Лудвиг ван Бетховен, рядко изпълнявания струнен квартет № 3 от Паул Хиндемит и недовършения квартет на Антон Веберн от неговия ранен романтичен период.
Третата вечер, 11 септември, традиционно е посветена на съчетанието между класическа музика и джаз. За пръв път в Габрово ще гостува елитното клавирно дуо Живко Петров и Ангел Заберски – син. Най-виртуозните български джаз пианисти ще импровизират върху теми от популярни произведения на Волфганг Амадеус Моцарт, Едвард Григ, Сергей Рахманинов, Джузепе Верди, Клод Дебюси и Петко Стайнов. В този атрактивен междужанров проект ще участват и джазмените Борис Таслев – контрабас и Димитър Семов – ударни инструменти
На 12 септември, четвъртък габровската музикална общественост ще отбележи 70-годишния юбилей на почетната гражданка на Габрово, забележителната българска пианиска проф. Ружка Чаракчиева. В партньорство с младия баритон Алекс Аведисян, за пръв път в Габрово ще бъде представен вокалния цикъл на Франц Шуберт „Хубавата мелничарка“ по стихове на немския поет Вилхелм Мюлер. Гостуването на Ружка Чаракчиева и Алекс Аведисян е по желание на постоянната габровска концертна публика.
Международният майсторски клас на проф. МИНЧО МИНЧЕВ традиционно ще гостува на Дните на камерната музика на 13 септември, петък. В присъствието на своя професор младите цигулари ще изпълнят популярни виртуозни пиеси за цигулка.
Съботната вечер на 14 септември е адресирана към най-образованата част от габровската публика. Фестивално клавирно трио в състав: Цветана Гигова – пиано, Теодора Христова – цигулка и Иван Лалев – виолончело ще представи за пръв път в България клавирното трио на Морис Равел и на непознатия у нас белгийски романтичен композитор Гийом Лекю. Членовете на фестивалното клавирно трио са изявени млади български музиканти завършили престижни висши училища по изкуствата в Лос Анжелис и Брюксел. Цигуларката Теодора Христова – цигулка понастоящем е концертмайстор на Софийската опера, а Иван Лалев е солист – оркестрант в Симфоничния оркестър на Българското национално радио. И двамата гостуват за пръв път на габровския фестивал.
Неделно матине от 11 часа на 15 септември ще реставрира позабравените традиции от преди 30 години в програмата на фестивала да присъстват и изявени български поети. Под надслов „Споделяне на самота“ свои стихове ще представят изявените габровски поети Велизар Велчев, Жанет Октовиан Михова и Елена Христова. Поезията ще бъде озвучена от любимецът на габровци, цигуларя Христофор Михайлов.
На 16 септември, понеделник, от 19 часа, Дните на камерната музика Габрово 2013 традиционно ще бъдат закрити от най-класния български оркестър – Камерният ансамбъл „Софийски солисти” с диригент проф. Пламен Джуров. Солист ще бъде изявеното българско сопрано Мариана Панова, която за пръв път ще гостува в Габрово. Програмата включва шедьоври на бароковата, класическата и музиката на ХХ век. Освен прочутия  Канон на Йохан Пахелбел, Фантазия и фуга в сол минор на Йохан Себастииан Бах и Концертът за струнен оркестър на Игор Стравински, габровци ще имат възможността запознаят с първото дивертименто на Йозеф Хайдн и „Видения“ за сопран и оркестър по стихове на Артюр Рембо на Бенджамин Бритън.
 
Екип на Българското национално радио традиционно ще запише  и ще излъчи всички концерти в специализираните предавания по програма „Христо Ботев”. Някои от концертите ще се предават пряко в ефир.
37-то издание на Дните на камерната музика Габрово 2013 г. се реализира със субсидия от Община Габрово и финансовата подкрепа на  Министерството на културата спечелена с проект от Габровския камерен оркестър.
Цените на билетите са символични. За един концерт всеки посетител ще плати 3 лева, а учениците, студентите и пенсионерите 2 лева. Абонаментна карта за всичките 8 концерта е на цена 10 лева.
Афишът с програмата на Дните на камерната музика можете да видите тук. 
Дните на камерната музика се провеждат в рамките на "Есенен салон на изкуствата" Габрово 2013 г., които е част от кампанията по кандидатурата на нашия град за Европейска столица на културата 2019 г.
 
 
Лятна международна академия за драматургично писане “Да умреш от смях” 29 юли – 9 август 2017 Боженци – Габрово – София, България С концерт за китарно дуо и оркестър бе открито 37-то издание на Дни на камерната музика в Габрово