От 6 до 8 септември 2013 г. в Архитектурно – етнографски комплекс „Етър“ – Габрово ще се проведе единадесетия Международен панаир на народните занаяти.
Участие в Панаира тази година са заявили повече от 80 майстори от страната и чужбина. Те ще представят различни занаяти: грънчарство, бакърджийство, ножарство, тъкачество, иконопис и много други. Досега желаниe за участие са изявили страните Украйна, Шотландия, Италия, Сирия, Румъния. Украинците ще покажат рисуване върху стъкло, изработване на традиционни кукли от тъкани и конци и украшения за жилището, направени от хартия и дърво. Майсторите от Румъния ще представят традиционни костюми, производство на кожа и тъкане  на домашен стан. Посетителите ще  се насладят на италианска сладкарска кулинария.
От 2 до 6 септември английски студенти ще се обучават в занаяти - багрене с растителни багрила, плетене на изделия от беленица, изработване на  хлопки и
др., като накрая ще им се връчи майсторско свидетелство от АЕК „Етър“. В панаирните дни те ще се включат като изложители и ще покажат вложеното старание, упоритост и усвоените умения на българските възрожденски майстори. Участието им в Панаира е част от дейностите по проект “ТИКАТЕК”, който е по програма на ЕС “Леонардо” за професионално обучение, усвояване на традиционни умения и техники и прилагането им в съвременното изкуство.
Майсторската надпревара тази година ще е в дървостругарство. Струговете са едни от най-характерните технически съоръжения на вода за Габровско през ХVІІІ и ХІХ век. Дървостругарството съчетава природните дадености на нашия край (богатството на гори и бързотечащи води) с майсторлъка и предприемчивостта на балканджиите. Дървените предмети, изработвани на струг, са разнообразни по форма, големина и предназначение: гаванки, похлупаци, танури, паралии, чутори и др. Четирима майстори дървостругари от Габрово и Троян ще премерят сили в превърналата се в традиция Майсторска надпревара.
Във „Вечерта на майстора“ ще бъде обявен победителят, който ще получи голямата награда – „Сребърна хлопка“, право на собствена изложба – базар по време на Панаира през следващата година, парична награда и почетен диплом.
По време на Панаира демонстрации ще покаже Лазар Урумов, потомствен ковач, майстор на ковано желязо и метолопластика. През 2006 г. той е победител в майсторската надпревара „Ковано желязо“. Има международни участия в панаири в Кипър и Сирия, обучава деца от Франция в занаят. През ръцете на пловдивския майстор предметите излизат изваяни с усет и вдъхновение.
На 6 септември 2013 г., от 10.30 ч. миналогодишният победител от състезанието Плъсти, Пенка Ставрева от с. Първенец, обл. Пловдив ще открие своята авторска изложба – базар в изложбената зала в АЕК „Етър“. Плъстите са най–примитивната форма на текстил – не се тъкат и се получават от способността на вълнените влакна да се сплъстяват при намокряне.  В изложбата на Пенка Ставрева ще се представят аксесоари, обувчици, украшения за дома, пана за стена и много други, което  съхранява старата традиция в изработването на плъстени изделия, но и я обогатява със съвременни предмети, съобразени с нуждите на съвременния човек.
Съпътстващо събитие на Панаира е Международната научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще. Тя ще бъде девета поред и ще се проведе на 4 и 5 септември. Историци, краеведи, етнографи и други от страната и чужбина ще представят своите изследвания. Досега са участвали около 300 научни разработки на различни специалисти в областта на археологията, праисторията, средновековието, възраждането и по-новата история. Темите тази година ще са над 30. За първи път специалисти от Академия за музикално и танцово изкуство, гр. Пловдив ще представят свои разработки. Интерес към конференцията има от страна на чуждестранни участници – тази година те ще са от Румъния с тема за традиционните костюми.
Атрактивни за посетителите през панаирните дни са демонстрациите на домашни занятия, характерни за района на Централен Балкан – печене и пушене на сливи, боядисване на вълнена прежда с растителни багрила, плетене с гайтан и плетене с царевична шума (беленица).
Посетителите ще могат да се насладят на богата фолклорна програма, която ще започне на 6 септември от 11.30 ч. и ще продължи три дни. В нея участие ще вземат фолклорен ансамбъл „Сидер Войвода“, гр. Горна Оряховица, едни от най-добрите професионални състави в страната - фолклорен ансамбъл „Загоре“, гр. Стара Загора. Група „Каба Кабадайлии“ и народната певица Кристина Енгерова ще представят музика от извора на Родопите.
За първи път със свой спектакъл в Етъра ще гостува професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, гр. Добрич. В програмата са носителите на много награди от страната и чужбина – Представителен Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“, фолклорен ансамбъл „Сивек“, ансамбъл за изворен фолклор „Бакаджик – 7“, гр. Ямбол и др. Най-малките посетители ще се забавляват с кукления спектакъл „Семейната скъпоценност“, в който участие ще могат да вземат и самите деца.
Потопете се в духа на миналото като станете част от Международния панаир на народните занаяти -
6 - 8 септември в  Архитектурно - етнографски комплекс „Етър” -  Габрово!
 
Международният панаир на народните занаяти се провеждат в рамките на "Есенен салон на изкуствата" Габрово 2013 г., които е част от кампанията по кандидатурата на нашия град за Европейска столица на културата 2019 г.
 
Лятна международна академия за драматургично писане “Да умреш от смях” 29 юли – 9 август 2017 Боженци – Габрово – София, България Започват Дни на камерната музика Габрово 2013