Карнавалните макети вече се грижат за усмивките на габровци и гостите на града. От днес на различни места в Габрово в зелени площи са разположени фигури от предишни карнавални шествия, с единствената цел – да създават настроение, да провокират, а защо не и да мотивират минувачите за участие в предстоящия маскарад.

Триглавата ламя е карнавален ветеран и изпълнява от години съвестно ролята си на любезен домакин, напомнящ за предстоящата олелия. Преди няколко години тя пазеше гърба на общинската администрация в прекия смисъл, защото беше поседнала достолепно, усмихвайки трите си лица, в градинката пред бившето кино „Алеко”. Скоро тя ще посреща влизащите в Габрово в зелената площ от кръговото кръстовище, известно като „Колелото”.

В парка срещу блок „Катюша” са разположени африканска колиба с баобаб, който макар и несъвместим с нашия климат изглежда съвсем на мястото си редом до детската площадка в съседство. Венецианска гондола е хвърлила котва до брега на Янтра край Баев мост, шотландски гайдари свирят срещу кооперативния пазар на Шиваров мост, а златна колесница чака гости в парка на централната търговска улица.

По традиция походът на макетите по габровските улици започва в началото на месец май, а по спомени на карнавалисти тази традиция е започнала през 2006 г. От тогава част от фигурите напускат карнавалната работилница месец преди празника, за да събудят духа на Канавала, а с него и сетивата ни за онова, което предстои.


Карнавалът свърши! Да живее Карнавалът! Копия на реални и фантастични персонажи в Габрово през май