Официалното откриване на тридневния форум „Дни на градското планиране” на 18 април 2013, ще бъде съпроводено и с откриване на две изложби. На открито, под наслов „Добри практики на общини, реализирани по оперативните програми в България“, ще бъдат подредени пана на площад „Възраждане” пред сградата на Община Габрово.
Целта е да се покажат добрите практики и постижения на общините в областта на градското планиране, архитектура, дизайн, градски паркове, енергийна ефективност на сгради, градски транспорт и индустриални зони. Освен снимки, ще бъде представена информация за стойността на проектите, включените обекти, както и оперативната програма, по която са финансирани. Участие в изложбата ще вземат общините София, Велико Търново, Бургас, Стара Загора, Нова Загора, Пазарджик, Кърджали, Добрич, Попово, Перник, Дупница и Габрово.
Част от проектите ще бъдат представени и по-детайлно в следобедните дискусии на първия ден от форума, посветен на развитието на устойчив градски транспорт, устройство на територията, ландшафтна архитектура и подобряване на енергийната ефективност на жилищни и обществени сгради.
Изложбата на открито ще бъде достъпна за граждани и гости на Габрово до края на месец май.
По време на самия форум, в зала „Възраждане” ще бъде представена и втората изложба на детски рисунки от конкурс, проведен през септември 2012 г. на тема „Как искам ЕС да промени моя град“, в който участваха 368 деца от Област Габрово. Конкурсът беше организиран от Областен информационен център – Габрово и под егидата на министъра по управление на средствата от ЕС по това време, Томислав Дончев. На изложбата ще бъдат изложени 60 от най-добрите рисунки на децата от 2-те възрастови групи – от 6 до 10 години и от 11 до 12 годишна възраст от Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново.
А за третия ден от форума са предвидени нови участия в състезания и работни групи по приложни изкуства, което ще даде възможност на всеки габровец или гост на града да покажат креативното си мислене, светоглед и художествени заложби.
Пълната програма на събитието може да бъде видяна на сайта на Община Габрово в банер Дни на градското планиране 2013.
Форумът се осъществява с подкрепата на Ксела България ЕООД – Итонг, Баумит България, Алу Коьниг Щал България, Парос ООД, Илекс, МИГ, Хералд, Магазини Мирка Габрово, Т-Маркет Габрово, Книжарници Пеликан, Офис 1 и банка ДСК.
 
 
Лятна международна академия за драматургично писане “Да умреш от смях” 29 юли – 9 август 2017 Боженци – Габрово – София, България Ден втори - аналитично-артистичен поглед към „Физиономията на един град“