Дискусиите в „Дни на градското планиране“  продължават и в петък , 19 април. Старт на втория ден ще дадат обсъжданията на Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие от специалисти архитекти. Ще бъдат разгледани плановете на общините Габрово, Търговище и София.  Модератор на панела е архитектът-урбанист Яни Вълканов.
Във вторият панел за деня представителите на управляващите органи на различните оперативни програми ще предложат своето виждане по темата „Бъдещето на градовете.“ Модератор на дискусията е Томислав Дончев – експерт по европейско финансиране и доскорошен министър по управление на средствата от ЕС.
В ранния следобед Силвия Златкова от „Градът медиа груп“ ще модерира дискусионен форум посветен на публично частните партньорства и градската среда, на който ще се обсъждат възможностите за подобряване условията на живот и инфраструктурата чрез въвеждане на нови технологии и добри практики.
Удобно настанили се в креслото на проекта „Габрово-индустрия за нова градска култура“, експертите от отдел „Култура и туризъм“ при Община Габрово - Елена Влаева и Йонка Бакърджиева-Агалова ще накарат аудиторията да погледне аналитично и артистично към „Физиономията на един град“.  Двете дами ще очертаят основните линии на културния проект, дейностите по осъществяването на който са в своя разгар. В направлението му свързано със създаване на повече пространства за изкуство и култура в градска среда ще представят проектите за две съоръжения, които със сигурност ще направят Габрово по-привлекателен в културно отношение. Когато се говори за култура може би най-важният елемент, най-важното условие за случването й е публиката, защото изкуство без обратна връзка с хората, за които е предназначено е обречено на гибел. Именно поради тази причина акцент в културно–индустриалният им проект е привличането на публика. Интересното е, че те са погледнали на старата римска максима „Разделяй и владей“ по нестандартен начин и от принцип за печелене на войни са го превърнали в мото за печелене на сърца и умове. Разделяйки общността на града на по-малки квартални общности те бавно, но сигурно  „завладяват“  с духа на карнавала и с желанието сами да търсят и получават удоволствието от културни изяви. Бавно, но сигурно създават една жадна за култура публика. Както казват самите те „Резултатите от някои проекти се измерват с излят бетон, асфалтирани улици, поставени тръби... „Габрово-индустрия за нова градска култура“ е проект, в който  резултатите се измерват с усещания, спомени и посоки...“
В последният панел от официалната част на „Дни на градското планиране” ще има и интересно чуждестранно участие в лицето на г-н Айрън Бърг. Неговото изложение на тема „Градско развитие чрез културни и образователни проекти” е свързано с опита му на арт-директор по сценичните изкуства на Линц – Европейска столица на културата 2009 г. и реализираните във връзка с това два мащабни проекта Klangwolke” („Звуков облак”), в който участват над 1000 доброволци и „I like to move it move it.” („Обичам да се движа, движа.”) – творчески и образователен проект.
Част от богатия професионалният опит на г-н Бърг са режисура на представление на Бродуей, на изданието Фестивала в Страсбург от 1986 г., на представления в  Императорския  театър във Виена и на постановки в Шилер театър в Берлин. Той е съосновател на Театър без граници (Theater Ohne Grenzen) и на куклен фестивал за възрастни „Силата на учудването” ("Die Macht des Staunens") във Виена. Айран Берг е и проектен мениджър на програма за изкуство и култура Манхайм 2020.
Когато специалистите-теоретици в областта на градското планиране приключат с дискусиите идва времето на забавната част. Пригответе въображението си на stand by, направете загрявка на лицевите си мускули, за да направите най-широката усмивка, напълнете догоре енергийния си резервоар и елате в събота на площад „Възраждане“, защото Ви очакват приятни изненади.
Лятна международна академия за драматургично писане “Да умреш от смях” 29 юли – 9 август 2017 Боженци – Габрово – София, България Градско „арт” планиране в действие