Христо Стоянов е провъзгласен с Решение №234 от 30 септември 2021 година на Общински съвет - Габрово, за творчеството му, свързано с Габрово и по повод 65-ата му годишнина.

Въпреки че упорито твърди, че не е от Габрово, а е от Дядо Дянко, Общински съвет – Габрово му присъди званието „Почетен гражданин“ на град Габрово, поради липсата на такова за Дядо Дянко.

През май 2019 г. той завеща на Габрово богатата си колекция от над 400 графики, 1600 масла, 350 скулптури – от стари майстори и съвременни автори. Сред тях са творби на Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев, Светлин Русев, Максим Бояджиев, Сули Сеферов, Кирил Божков, Александър Райков, Тома Трифоновски, Веселин Дамянов – Вес, Иван Узунов, Ивайло Мирчев, Вихра Григорова, Иван Димов, Петър Мирчев – Педро, Николай Добрев, Валентин Узунов, Вежди Рашидов.

Освен колекцията, Христо Стоянов завеща и личната си библиотека от около 7 000 заглавия на габровската библиотека „Априлов – Палаузов“. Голяма част от нея са книги с автографи на Валери Петров, Йордан Вълчев, Любомир Левчев, Константин Павлов и др.

И още…

„Сто килограма по-късно“, „Ами това е: Носталгии по Габрово“ и „Писма от килията на смъртника“ – са три от книгите му, посветени на Габрово, за всеки, който иска да усети по-добре града ни, да поживее в него, да се срещне с хората му, че дори и със самия себе си.

672. Христо Партинков 670. Ангел Ангелов