Община Габрово открива процедура за Първа конкурсна сесия по Програма „Култура“ за съфинансиране на проекти за 2022 година.

Процедурата се провежда съгласно Правилник за съфинансиране на проекти по програма „Култура“ от бюджета на Община Габрово и Заповед №321/25.02.2022 г. на кмета на Общината за определяне на приоритети и срок за подаване на проектни предложения.

Основна цел на Програма „Култура“ е да подкрепя и стимулира развитието на значими културни инициативи и създаването на качествени културни продукти, търсене на оригинални и новаторски подходи и решения, в съответствие със стратегическите приоритети на Община Габрово.

Финансовите средства, необходими за реализирането на Програмата, се осигуряват от бюджета на Община Габрово. Чрез подкрепа на оригинални проекти в различни области на културата, Програмата работи за развитие на културния сектор, в интерес на жителите на Габрово и цели запазване на неговата идентичност и утвърждаването му като творчески и зелен град.

СЪДЪРЖАТЕЛЕН ОБХВАТ

Приоритетите в съдържателния обхват на Първата конкурсна сесия за проекти в областта на изкуството и културата за 2022 г. са: 

ПРИОРИТЕТ 1: ЕДНО ЛЯТО В ГАБРОВО

Програмата ще подкрепя проекти, чиито дейности се реализират през летните месеци, привличат и разнообразяват публики, имат социална насоченост, стимулират иновативни практики и експериментални форми, включително и на нестандартни места за изява. Проявите трябва да се провеждат със свободен достъп през месеците юни-септември, приоритетно в публични пространства (паркове, градини, площади или други открити площи на територията на община Габрово). Дейностите трябва да допринасят за запазване на идентичността на Габрово и утвърждаването му като творчески и зелен град.

По този приоритет няма да се подкрепят вече реализирани проекти.

Обща прогнозна сума за приоритета: 40 000 (четиридесет хиляди) лв. Максималната сума, която може да бъде отпускана по един проект е до 15 000 (петнадесет хиляди) лв.

ПРИОРИТЕТ 2: КОЛАБОРАЦИИ

Програмата ще подкрепя проекти, които се изпълняват в партньорство и развиват културно сътрудничество в различните области на изкуството на локално, национално и международно равнище чрез пресъздаване или обмен на творчески опит и съвместни изяви, развиване на продуктивни взаимоотношения за създаване на положителен ефект и върху други сектори (в т.ч. добавена стойност и повишаване на туристическия потенциал).

По този приоритет няма да се подкрепят вече реализирани проекти.

Обща прогнозна сума за приоритета: 40 000 (четиридесет хиляди) лв. Максималната сума, която може да бъде отпускана по един проект е до 15 000 (петнадесет хиляди) лв.

ПРИОРИТЕТ 3: УТВЪРДЕНИ ФЕСТИВАЛИ И ТВОРЧЕСКИ ИНИЦИАТИВИ

Програмата ще подкрепя утвърдени вече значими културни инициативи. Основната цел е надграждане и устойчивост на реализираните проекти и партньорства в различните видове изкуства и стимулиране на иновативни практики и експериментални форми и други еквивалентни прояви, които се реализират на територията на Община Габрово, предназначени за местното население и допринасящи за запазване идентичността на града.

Чрез дейностите се цели достигане на творческия продукт до възможно най-широка аудитория, взаимодействие по нов и креативен начин и привличане на нова публика, чрез постигане на по-високо качество на предоставения продукт.

Обща прогнозна сума за приоритета: 20 000 (двадесет хиляди) лв. Максимална сума, която може да бъде отпускана по един проект е 10 000 (десет хиляди)лв.

Документи за кандидатстване може да изтеглите от тук. 

Въпрос навреме - Нопойнт Ателие ЕООД ДВАНАДЕСЕТ ПРОЕКТА ЩЕ БЪДАТ ФИНАНСИРАНИ ПО ПРОГРАМА КУЛТУРА