През изминалите летни месеци се реализира проекта “Синьо лято”, който успя да събере десет непознати младежи с творчески заряд и да превърне лятната им ваканция в едно общо предизвикателство.

“Синьо лято” имаше за цел да запознае обществеността с живота на младите хора в условията на социална изолация, представен през техните собствени очи, а RadLab Studio – да насърчи младежите да интерпретират промененото си ежедневие с помощта на алтернативните фотографски процеси и аналоговата фотография. Проектът беше съфинансиран по Програма Култура към Община Габрово.

В началото на инициативата бяха селектирани десет млади автори, които кандидатстваха за участие с авторски фотографии на тема “Извън рамки”.  Те имаха възможността да посещават безплатно организираните семинари, посветени на фотографията и да работят в лабораторията на RadLab Studio по своите проекти. Всеки участник в платформата разработи свободно избрана тема, която смята за значима и репрезентативна на живота и промените, настъпили в него, следствие на изолацията и последиците от пандемията. По този начин младежите показаха, че детското изкуство може да бъде също толкова ангажирано със социално-значими теми.

В хода на проекта “Синьо лято” младите фотографи бяха поставени пред непознатите за тях техники на аналоговата фотография и “тъмната стаичка” за проявяване. Младежите натрупаха практически знания за работа с аналогов фотоапарат, мотивация за създаване на творби с естетическа стойност, развиване на чувство за композиция, както и знания по химия и физика.

Творбите на участниците в проекта намериха своето място в изложбата “QUARANTEEN”, съдържаща 36 напълно авторски изображения – от заснемането, през селектирането и обработката в лабораторни условия, до копирането им на хартиен носител. През своите обективи младите фотографи разказаха за стремежите, свободата, ограниченията, празнотата, надеждите, красотата, странностите, иронията, страха и вълненията. Премината бе бариерата на детското съзнание и там – на границата, между наивното и зрялото, бяха създадени изображенията в “Quaranteen”.

Въпреки че изложбата трябваше да пътува из различни училища на територията на област Габрово, тя се състоя единствено на 21-22 октомври в RadLab Studio, поради усложняващата се епидемична обстановка, но все още може да се види на страницата на студиото.

 

Автори в изложбата QUARANTEEN:
Божина Симеонова – ПМГ „Акад.Иван Гюзелев“ – Габрово
Виктория Вълова – Национална Априловска гимназия
Виктория Христова – ПМГ „Акад.Иван Гюзелев“ – Габрово
Елина Стоянова – Национална Априловска гимназия
Илиян Димов – ПТГ “Д-р Никола Василиади” – Габрово.
Кристина Костадинова – Национална Априловска гимназия
Мартина Чобанова – Национална Априловска гимназия
Наталия Симеонова – Национална Априловска гимназия
Никола Спасов – НГПИ “Тревненска школа”
Юлиана Мур – Американски Колеж Аркус – Велико Търново

 

Макет на „Шести участък“ отпреди век и половина допълва проекта „Мини Габрово“ Макет на „Шести участък“ отпреди век и половина допълва проекта „Мини Габрово“