Проектът „От хартията до книгата ...и след това”, съфинансиран по Програма „Култура” на Община Габрово за 2021 г.  разкри по атрактивен начин ролята на книгата и четенето в човешката история, запозна децата и младежите с нетрадиционни варианти за употреба на хартия и хартиени отпадъци и с дейности, превръщащи старите книги в произведения на изкуството чрез ателието „Да дадем нов живот на старите книги”.

Чрез демонстрация на печатната преса на Гутенберг от Диян Певлив – Джими от творителница „О писменех”, литературно четене, ателиета за ръчно изработване на хартия, книги - уникати и  художествени предмети от хартия с техники декупаж, оригами, квилинг и орионоко участниците бяха провокирани да проявят своето отношение към книгата и четенето, да обогатят своя опит и свободно време. Всички събития бяха проведени предимно на открито и при спазване на установените противоепидемични мерки. Поради актуалните към октомври 2021 г. противоепидемични мерки предвидената изложба в ХГ „Христо Цокев”  с художествени предмети от ателиетата е представена онлайн и може да бъде разгледана на https://www.youtube.com/watch?v=1RLPQL5wveY

Всички инициативи и дейности по проекта са заснети, а видеоматериалите -  широко споделени в YouTube канала на библиотеката.

В проекта взеха участие 164 деца, младежи и възрастни габровци. Екипът благодари за професионализма и всеотдайността на, Ивелина Иванова и Станислава Спасова, Диян Павлов – Джими, Тотка Златева, Антония Петрова, Нина Иванова, Светла Недева и на всички участници!

Чрез сайта на библиотеката, YouTube канала и социалните мрежи резултатите от проекта ще достигнат до неограничен брой потребители в Габрово, в страната и в чужбина.

Макет на „Шести участък“ отпреди век и половина допълва проекта „Мини Габрово“ Младежи се срещнаха с аналоговата фотография в проекта „Синьо лято“ с RadLab Studio