През октомври група младежи от Габрово дадоха пример как можем да направим ежедневието си по-цветно и красиво. За успешно реализираната акция по почистване на района на Летния театър Интеракт клуб Габрово бе отличен в категорията "Младежки дейности и инициативи". 

1. Представете се - Ние сме Интеракт клуб Габрово. Занимаваме се с организация на събития и дейности, свързани с подпомагане на обществото. Редом с това развиваме лидерските си умения, завързваме приятелства за цял живот и се потапяме в среди, различни от нашите.

2. Отличени сте в категорията "Младежки дейности и инициативи" за организирането на акцията по почистване на района на Летния театър. Разкажете повече за инициативата?

Ние отначало си бяхме решили, че искаме да почистим дадено място, въпросът беше - къде? След няколко предложения, единодушно взехме решение мястото да е Летният театър. Знаехме, че тогава Летният театър чакаше одобрение за финансиране за реставрация, затова искахме да сме допринесли и към това по някакъв начин. Въпреки обширното разпространяване на събитието обаче бяхме изключително разочаровани, когато в деня на почистването се събрахме само ние и близки приятели. Въпреки това свършихме чудесна работа и се гордеем с нея, но се надяваме в бъдещи проекти повече габровци да се включват. А иначе, когато след почистването разбрахме, че проектът за Летния театър е одобрен, не можехме да сме по- щастливи.

3. Реализирането на подобни инициативи изисква ресурси – време, труд, усилия, но въпреки това, Вие успяхте и събрахте над 140 тона отпадъци. Какво ви мотивира?

Ние сме млади и пълни с идеи. Самата мисъл, че можем да вложим тези идеи в проекти с цел по-цветно ежедневие е почти достатъчна. Освен това ние сме на границата на порастването и това е едно предизвикателство, което ни подготвя за живота след училището.

4. Какво Ви дава доброволчеството?

Както вече казахме, ние развиваме лидерските си умения, завързваме приятелства, потапяме се в различни среди. Освен това се учим на дисциплина, развиваме въображението си и все повече задобряваме с владеенето на словото, тъй като често ни се налага да говорим пред маса хора.

5. Кой е най-ценният за Вас урок от доброволчеството?

Макар и даден проект да не е толкова успешен, винаги трябва да продължаваме напред, защото има хора, които имат нужда от нас - доброволците, и такива, които ценят това, което правим. За всички тях ние трябва да продължаваме напред!

6. Какво е Вашето послание към младите хора в Габрово?

Бъдете доброволци, било то като член на такъв клуб или самостоятелни такива. Винаги можете да помагате на хора в нужда, да вдигнете някоя опаковка от земята, да подкрепите местно събитие, като отидете! Не бъдете безразлични! Интересувайте се какво се случва в този град! Подкрепяйте клубове като нашия! В тези тежки обстоятелства обаче най- ценната ни молба е да пазите близките си и себе си! Бъдете здрави!

Терапевтичен център „Свети Илия“ – „Доброволец на годината – Габрово`2021“ "Водните духчета" - „Доброволец на годината – Габрово`20“