По повод Международния ден на доброволеца – Пети декември, две благородни и упорити момичета от Габрово получиха отличие "Доброволец на годината`2020“ в категорията "Гражданска инициатива". Какво ги мотивира и защо се занимават с доброволчество - разказват Петя и Ралица.

1. Представете се - Ние сме Петя и Ралица, на 19 години от град Габрово. В момента живеем и учим в София, продължаваме да се реализираме като Duo Toxicity и да създаваме идеи за нови проекти. Много се радваме, че сме отличени като активни доброволци, ние вярваме в промяната и искаме и винаги се стремим да допринесем за подобряването на нечий живот. Удовлетворението, което изпитваме от успеха на тези инициативи е огромно. То е безценно.

2. Вие сте номинирани в категорията "Гражданска инициатива“ за дейността Ви по организиране и провеждане на благотворителен концерт в подкрепа на болно момче. Разкажете повече за инициативата?

Това е инициатива, която не вярвахме да постигне такъв успех, докато не видяхме с очите си на какво са способни габровци. Отдавна имахме идеята да помогнем на човек в нужда. Точно навреме попаднахме на кауза, която събира средства за момче на 17 години - Дани, диагностициран със Сарком на Юинг. Случаят ни докосна лично, тъй като Дани е наш връстник и съгражданин и не е виновен за нещастието, което го е сполетяло. Така се роди идеята за благотворителния концерт “Надежда за Дани”. Решихме да поканим изгряващи и професионални звезди и състави в Габрово. Всички прегърнаха инициативата ни, а много от тях дори се включиха и в самия концерт, някои с участие, други към организацията, трети чрез дарения. Семейство  Кръстеви също се включи с реч към публиката, а вярата им в нас имаше най-голям ефект върху нашата мотивация.

3. Реализирането на подобни инициативи изисква ресурси – време, труд, усилия, но въпреки това Вие не се отказахте. Какво ви мотивира?

Дълго обмисляхме идеята за  благотворителен концерт, но знаехме със сигурност, че искаме да помогнем на даден човек или кампания. Смятаме, че като млади граждани ние сме ключът към промяната и гласът на обществото, искаме да покажем, че заедно можем да променим бъдещето на наш съгражданин и е факт - успяхме да съберем сумата от около 3000 лв. за възстановяването на Дани. Усилията и времето, които се изискваше, си струваха! Толкова изпълнители взеха участие, площадът се напълни и всеки даде частица от себе си! Горди сме, че заедно с различни младежки институции организирахме събитието, надяваме се да имаме възможност и в бъдеще да сме инициатори на подобни каузи, стремим се винаги да се включваме в подобни проекти и да реализираме успешно своите идеи.

4. Какво Ви дава доброволчеството?  Доброволчеството не дава нищо материално, но наградата от него не е сравнима с нищо друго. Чрез МСНВ заедно с останалите доброволци успяхме да пораснем, да бъдем състрадателни, отзивчиви и най-вече дейни. Разбрахме, че желанието е ключът към реализацията на мечтите ни, а Младежкият съвет ни предостави поле за изява. Благодарни сме, че бяхме част от него и че видяхме Габрово през една друга призма. Това, че градът ни е “застаряващ”, “малък” и т.н. са митове, които с нашите връстници успяхме да преборим и да го видим като място, пълно с възможности за развитие и помощ за другите.

5. Кой е най-ценният за Вас урок от доброволчеството? - Не бихме го нарекли урок, а по-скоро незаменимо чувство. Помагайки на други, човек разширява своя кръгозор и се докосва до нови хора. Имахме определена цел, подтикната от наши лични препятствия в живота и взехме решението, че трябва да дадем своята подкрепа на някой, може би защото ние не успяхме да намерим такава когато имахме нужда. Цялата подготовка беше трудна, да си организатор разбрахме, че не е лесна задача. Ценното открихме в трудностите, които ни изникваха по време на събитието, имаше неочаквани предизвикателства, които преминахме. Сигурни сме, че в Габрово ще продължат да се развиват такъв тип дейности. Има изключителни млади хора, които се интересуват. Ползите от доброволчеството са безброй, развиваш личностни и професионални умения, израстваш и даряваш усмивка на околните. Благодарение на концерта успяхме да въздействаме и да дадем пример, че възрастта и финансовите средства не са от основно значение. Винаги можеш да постигнеш успешни резултати, стига да намериш правилния начин и мотивация.

6. Какво е Вашето послание към габровци? - Не спирайте да мечтаете! На моменти ще е трудно, на моменти ще искате да се откажете, но нека желанието надделява физическите пречки. В един момент ще сте стигнали толкова далеч, че или собствените ви постижения, или близките, които сте “събрали по път” ще ви покажат, че няма връщане назад. Единствената спънка за човек е самият той и следователно най-голямата награда се усеща след дългата усърдна работа и надежда за сполучливост.

Терапевтичен център „Свети Илия“ – „Доброволец на годината – Габрово`2021“ Интеракт клуб Габрово - „Доброволец на годината – Габрово`20“