В тазгодишното издание "Доброволец на годината 2020" двама габровци, добили популярност като Водните духчета, са отличени в категорията "Гражданска инициатива" за тяхното непресъхващо желание да създават и даряват добрини. Ето какво споделят те за силната им мотивация, за нетърпимостта им към грозното и пошлото, и за удовлетворението от добре свършената работа.

1. Вие сте? -  Борислав Драгиев и Христо Митев, двамата сме от Габрово и сме известни и като Водните духчета. 

2. Отличени сте в категорията "Гражданска инициатива" за дейността Ви по почистване, ремонт  и възстановяване на чешми на територията на Община Габрово. Разкажете повече за инициативата? – Идеята за почистване и възстановяване на чешмите в нашия край се роди преди няколко години, но ни трябваше време да се организираме, да проучим околностите и да започнем да работим. Екип сме от 2 години, като поставихме началото на общата ни дейност с възстановяването на чешмата-кладенец Вонеща вода в кв. Радецки. Работим в свободното си време и вече сме почистили, отпушили и възстановили над 15 чешми – в прохода Шипка, по пътя към Узана, към с. Жълтеш, Брънешката чешма, до Мечковица и др. Някои от чешмите се нуждаеха от почистване на камъка и коритата, подновяване на фугите и т.н., но имаше и такива, които от години бяха пресъхнали. Искаше ни се да помогнем от чучурите им отново да потече вода, защото водата е живот, нали? И защото и двамата сме научени, че човек трябва да се опитва сам да си помогне, а не да чака някой друг да свърши всичко. Затова сме общност, затова сме общество. Да работим заедно, кой с каквото може, да направим света край нас по-приветлив. Имаме много идеи, имаме много работа за вършене, а и вече планираме осъществяването на следващата голяма цел – изграждането на нова чешма по пътя към Узана.

3. Реализирането на подобни инициативи изисква ресурси – време, труд, усилия, лични средства, но въпреки това Вие не се отказвате и вече сте възстановили повече от 15 чешми в общината. Какво ви мотивира? На първо място – така сме възпитани. Знаем, че няма напразно усилие и няма изгубено време, когато се трудиш и правиш нещо за доброто на всички. А и удовлетворението, когато видиш как от пресъхналия и затлачен чучур бликва отново вода, след толкова години, е неописуемо. Това ни радва, кара ни да се чувстваме пълноценни. Радва ни и отношението на хората, които спират при нас, докато работим. Питат, интересуват се как и с какво могат да помогнат. Е, по-голямата част от тях продължават по пътя си, но има и такива, които се връщат. И виждаш как можеш да увлечеш след себе си хора – не много, но все пак...И вярваш, че доброто не е изгубено.  Макар че имаме и много поводи да се ядосваме – не понасяме разпилени боклуци, не разбираме как може хората да си изхвърлят отпадъците безразборно?! От района на една чешма в прохода например извозихме 2 ремаркета боклуци. Безотговорно е да изхвърлиш отпадъците си ей така – в храстите. Казват, че нямало достатъчно кошчета. Добре, не са достатъчни. Но защо не прибереш празната кутия от цигари или от безалкохолно в автомобила си и не ги отнесеш до място, където има контейнер? Не е тежко, повярвайте! Тежкото идва после – когато слезеш от автомобила си да подишаш чист въздух и да си налееш вода от крайпътната чешма, а те лъхне миризма на боклуци. Хората някак оценяват за кратко хубавото и после продължават по старому – нали трудът не е техен, няма нужда да пазят това, което друг е сторил. Но имаме и надежда! Наскоро прочетохме, че младежи от Габрово са се организирали и са почистили доброволно района на Летния театър. Това е чудесно! Поздравяваме ги! Те са прекрасен пример за подражание! Нека има повече млади хора като тях! 

4. Какво Ви дава доброволчеството? – Дава ни възможност да удовлетворим вътрешната си потребност да помагаме и да създаваме. И всичко това – на прекрасно място – сред природата. А с всяка следваща ремонтирана чешма се убеждаваме отново и отново че най-смисленият ден е денят, в който си бил полезен.

5. Кой е най-ценният за Вас урок от доброволчеството? – Всяко усилие в името на по-доброто ни бъдеще си струва! И колкото повече даваш, толкова по-богат ставаш – на енергия, на емоции, на радост и житейски смисъл. 

6. Какво е Вашето послание към габровци? – Да пазим това, което имаме, да ценим стореното от тези преди нас и да го надграждаме. Да спрем да бъдем безхаберни и да разберем най-накрая, че ние сами избираме в какъв свят да живеем – в свят на занемареност, на разпилени боклуци, на затлачени извори и затлачени души, или в свят, в който с всекидневни малки усилия ще създаваме полезни и красиви неща. И да разберем, че когато нещо не ни харесва, не е нужно да чакаме някой друг, а просто да го поправим!

Терапевтичен център „Свети Илия“ – „Доброволец на годината – Габрово`2021“ "Габровските майки даряват надежда" - „Доброволец на годината – Габрово`20“