1. Представете се - Сдружение „ Бъдеще и закрила за лица  с интелектуални затруднения” гр. Габрово  предоставя социална услуга в общността: Дневен център за пълнолетни лица с увреждания.

Центърът е с капацитет 30 места, а потребители на услугата са лица над 18 годишна възраст с интелектуални затруднения. Основната цел на екипа е да се преодолее социалната изолация на потребителите чрез различни дейности, водещи до социално включване на възрастните хора с увреждания в общността. Работата с потребителите на услугата е насочена към придобиване на нови знания, умения и навици за по-добро справяне с нуждите им в ежедневието. Дейностите се организират индивидуално или групово, в зависимост от възможностите и потребностите на ползвателите. Осигурен е достъп до библиотека, интернет и други занимателни дейности.

2. Вие сте отличени в категорията „Участие в национални кампании“ за участие в националната кампания „Изплети топлина“. Разкажете повече?

За пореден път участваме в националната кампания  „ Изплети топлина”, която обединява хора в името на благородна кауза. Идеята се прие с интерес и желание от екипа на дневния център и потребители на услугата, които искаха да участват с доброволен труд за добруването на хора, изпаднали в нужда. Изплетоха ръкавици, шалове, чорапи под мотото „ Работете ръчички за радост на всички”. Лицата с интелектуални увреждания винаги са готови да помогнат. Участват безвъзмездно с труд, защото са добри, състрадателни.  Радват се на всеки успех - техен и на другите. Оказват помощ , когато са в състояние да я дадат, и се радват да променят света към по – добро. Стоплят се от добрината, която правят, от обединяването на усилията заедно да направим каквото можем, да създадем градивни приятелства и да се радваме на промяната светът да бъде по – добър.

3. Реализирането на подобна инициатива изисква значителни ресурси – време, средства, труд, но Вие не спирате да го правите. Защо?

Често ни питат защо помагаме, творим в ателиета, като не отдаваме голямо значение на ресурси като време средства и труд. Отговаряме, че всеки има нужда от подкрепа. Нас ни подкрепят и ние се радваме, когато можем да направим добро, което можем. Въпрос на ценностна система, но истината е, че екипът на дневния център оказва подкрепа всеки ден и дава възможност за осъзнато учене през целия живот. Вдъхва кураж и самочувствие, че всеки човек е важен и трябва да бъде подкрепен.

4. Какво Ви дава доброволчеството?

Дава ни приятелства, радост от споделяне и удовлетвореност, осмисляне на свободното време, успокояване на ума, снижаване на напрежение, стрес, тревожност, хиперактивност и овладяване на емоциите, укрепва здравето и се създава добри практики.

5. Кой е най-ценният за Вас урок от доброволчеството?

Урок, който да насърчава и подкрепя социалното, емоционалното и културно развитие на всеки човек като доказателство за това, че всеки може да развие своя потенциал, но е необходима организация, мотивация, индивидуална и групова работа, желание и личен избор за участие.

6. Какво е Вашето послание към габровци?

Най-важното в живота е любовта. Давайте и получавайте любов и доброта. Всичко друго е суета.

Терапевтичен център „Свети Илия“ – „Доброволец на годината – Габрово`2021“ Татяна Пеева - „Доброволец на годината – Габрово`20“