1. Вие сте - Ние сме представители на Народно читалище „Зора-1872” в кв. Нова Махала, гр. Габрово.

2. Вие сте отличени в категорията "Участие в национални кампании" за участието ви в националната кампания "Изплети топлина". Разкажете повече за тази инициатива?

В създалата се ситуация, в динамичната обстановка на разпространение на Covid-19, се създават и осъзнават нови възможности за доброта и взаимопомощ. Това е част от душата на българина. Не може да стоиш и да гледаш отстрани безучастно, когато някой има нужда от помощ. Дори да не познаваш този някой. Достатъчно е да знаеш, че някой е в нужда. И малкото, което даряваш, умножено по много е вече много.

3. Реализирането на подобна инициатива изисква значителни ресурси – време, средства, труд, но Вие не спирате да го правите. Защо?

Дарената топлина не може да се измери нито с времето, нито със средствата, нито с труда, който се влага. В крайна сметка е важен резултатът. А резултатът е топлина, създадена с грижа и доброта.

4. Какво Ви дава доброволчеството?

Дава ни добро, а и не може да има читалище без доброволчество. Читалищата са една от организациите, създадени с доброволен труд, които и до днес търсят все нови форми на доброволчество и приобщават все повече хора към осъзнаване на акта на доброволчеството. И ни дава чувство на значимост и удовлетвореност.

5. Кой е най-ценният за Вас урок от доброволчеството?

Най-ценният урок от доброволчеството е доброто и заинтересуваността от проблемите и болките на другите. И осъзнаването, че можем да помогнем, макар и малко. И удовлетворението от това, че и ние сме помогнали.

6. Какво е Вашето послание към габровци? 

Потомците на Васил Априлов, Йосиф Соколски, Цанко Дюстабанов, Пенчо Семов са хора с широки сърца, готови да помогнат!

 

 

Терапевтичен център „Свети Илия“ – „Доброволец на годината – Габрово`2021“ Кметско наместничество Златевци - „Доброволец на годината – Габрово`20“