Приятели, бъдете добри!

1. Представете се – Народно читалище “Искра-1954” в кв. Лютаци е регистрирано като юридическо лице през 1954 година, но много преди това хората в квартала са се събирали, за да преживяват заедно празници и делници. Помагали са си взаимно, когато са изпълнявали различни стопански дейности. Празниците са ги обединявали още повече. Със създаването на читалището са организирали самодеен театрален състав. В репертоара включвали актуални за времето заглавия. Нямало е сграда, където да се провеждат репетиции. Репетирали в домовете на самодейците. Веднъж по време на репетиция от печката на стопанина изпаднала искра от огъня и тогава някой възкликнал: ” Искра! Искра ще се казва читалището ни”. Така станало кръщението. Разнородни са дейностите на читалището, но обликът се определя преди всичко от идеята да се съхрани традиционната народна култура и да се даде на младите. С множество инициативи общността в квартала се обединява и сплотява. Изграждат се отношения на добронамереност, сътрудничество, взаимопомощ.

2. Вие сте отличени в категорията "Участие в национални кампании" за участие в националната кампания "Изплети топлина". Разкажете повече?

Инициативата “Изплети топлина” е част от Националната благотворителна кампания на фондация “Има начин”, стартирала през 2012 година. Координатор на благотворителната инициатива “Изплети топлина” е Център за работа с доброволци към Община Габрово. Доброволци от цялата страна плетат шапки,шалове,чорапи,ръкавици за хора останали без дом, деца и възрастни в нужда.

3. Реализирането на подобна инициатива изисква значителни ресурси – време, средства, труд, но Вие не спирате да го правите. Защо?

Няма по-силна и по-ценна връзка от тази на човек с човека. Тази връзка окрилява, сгрява, дава сили и топлина. Да помогнеш на човек в беда е благородно, да му дадеш топлина, да подадеш ръка за приятелство е хуманно. Не само изделията, които ще изготвим, са ценни. Чрез участието си в инициативата желаем да стоплим душите на хората. Да им дадем надежда. Да почувстват подкрепа. Подадената за приятелство и помощ ръка окрилява не само този, който получава, но и този, който подарява. Тази постъпка облагородява човека. С участието си в доброволчески кампании искаме да изразим съпричастност към хората в нужда.

4. Какво Ви дава доброволчеството?

В книгата си "За кого бие камбаната" Хемингуей използва цитат от проповед: "Човекът не е остров, вътре в себе си затворен. Човекът е част от континента. Когато се отчупи буца пръст, по–малка става земята... За тава не питай за кого бие камбаната. Камбаната бие за теб". Ние се включваме в доброволчески кампании, не само защото във всеки момент можем да се окажем в положението на тези, на които помагаме, но и за да направим себе си по–добри. Да има смисъл съществуването ни. Да си спомним Хегел - "Ако не съм за себе си, кой ще бъде за мен. Ако съм само за себе си, защо съм?"

Доброволчеството ни вдъхва увереност, че сме полезни. Дава ни сили да помагаме на хора в нужда.

5. Кой е най-ценният за Вас урок от доброволчеството?

Читалищната общност е участвала в множество благотворителни кампании на местно ниво. Участвали сме и в национални кампании. Например "Да изчистим България". Имаме грамота за участие в Национален конкурс "Аз, моето семейство, моят град". На местно ниво в квартала организираме доброволчески акции за подпомагане на хора в беда, на болни наши съкварталци. С участието си в доброволчески инициативи искаме да сме полезни на хората около нас. Доброволчеството ни дава увереност, че чрез добротворство светът около нас може да стане по-красив, по-съвършен.

6. Какво е Вашето послание към габровци?

Да бъдем съпричастни към хората около нас, да сме добронамерени и позитивни. Като даваме доброта на другите и ние ставаме по–добри. Призивът ни към габровци е: "Приятели, бъдете добри!"

 

Терапевтичен център „Свети Илия“ – „Доброволец на годината – Габрово`2021“ НЧ "Зора-1872", кв. Нова махала - „Доброволец на годината – Габрово`20“