Доброволчеството носи радост и на даващия и на получаващия

1. Представете се - Ние сме НЧ "Просвета-1931" с. Новаковци. Нашето читалище през 2021 г. ще отпразнува 90 годишния си юбилей, а за тези не малко години то е приютявало и събирало историите, песните, традициите и занаятите на поколения новаковчани. А днес ние, настоящите му членове, сме отговорни не само да ги пазим, но и да ги предаваме на по-младите.

2. Вие сте отличени в категорията "Участие в национални кампании" за участие в националната кампания "Изплети топлина". Разкажете повече за тази инициатива?

Винаги и с ентусиазъм се включваме във всяка инициатива, която носи добро. Убедеността, че с такова толкова приятно занимание като плетенето ще донесем не само радост, но и ще стоплим нечия душа и тяло, ни е мотивирала да се включваме всеки път. И тази година, въпреки личните ни притесненията около настоящата ситуация не можем да спрем да мислим за хората около нас, фокусирайки се само върху собствените си тревоги.

3. Реализирането на подобна инициатива изисква значителни ресулси – време, средства, труд, но Вие не спирате да го правите. Защо?

Не са ли ресурсите средства, богатство или възможност, които да влагаме за нещо полезно, нещо което ще провокира усмивка, особено днес.

4. Какво Ви дава доброволчеството?

Доброволчеството е двустранен процес. То носи радост, удовлетворение и смисъл и на даващия и на получаващия. Вярваме, че заразява с добронамереността си и провокира да развихрим въображението си , да сме по-социални, отговорнии отворени към нуждите на непознати за нас хора.

5. Кой е най-ценният за Вас урок от доброволчеството?

Доброволчеството е тест и за нас самите и за близките ни. Може би най-ценният тест за човечността, отдадеността и съпричастността ни към страдащия, към лишения, към различния – дали можем да понесем несходствата, дали можем да застанем над предразсъдъците си, дали може да приемем без да осъдим?Ние знаем и сме свидетели, че габровци са преминавали през този тест много пъти и са доказали своето човеколюбие, своята отзивчивост и способност да влагат душа и сърце в подобни начинания.

6. Какво е Вашето послание към габровци?

Нека да запазим тази качества будни, зада попиват от тях онези, които ни гледат!

Терапевтичен център „Свети Илия“ – „Доброволец на годината – Габрово`2021“ НЧ "Искра-1954", кв. Лютаци - „Доброволец на годината – Габрово`20“