Чуждестранни фирми са изградили мрежа от няколко фиктивни компании и сайтове в интернет, чрез които предлагат медицинско оборудване за защита от коронавируса (Ковид-19), предназначено за здравни работници, съобщават от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).

След  авансово превеждане на 70% от средствата за поръчката по сметки в Белгия и Великобритания, парите се изтеглят и преместват в други сметки в Португалия, Белгия, Великобритания и Китай, а доставките никога не пристигат.

От ГДБОП уточняват, че домейн имената на измамните сайтове са така специално създадени, че изглеждат подобни на реално съществуващи фармацевтични компании и официални страници, а логата им са присвоени или изкопирани. До момента са установени повече от 20 жертви на измамата от три европейски държави, които са загубили над 110 000 евро.

Идентифицираните до момента фиктивни компании са следните: MSN PHARMA LTD; MSN PHARMA GLOBAL; MSN SOLUTIONS; MSN GROUP OF COMPANIES; MEDICAL  LEASE; SANTE PUBLIQUE FRANCE.

Използваните домейн имена са: msngloballtd.com; msnbgloballtd.com; oxyline.com; oxylinepharma.com; goldmedical.fr;  santepublique–france.fr.

Представители на български дружества, които са имали поръчки, контакт или разпознават като контрагент някоя от споменатите фирми, могат да сигнализират на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП – https://www.cybercrime.bg/bg.

Информация за български фирми – производители на защитни средства и препарати, можете да намерите на интернет страницата на Националното сдружение на общините в Република България – https://www.namrb.org/kontakti-na-firmi-proizvoditeli-na-predpazni-sredstva-i-oblekla.

Източник: МВР

Тестове за COVID 19 Тестове за COVID 19