https://www.az.government.bg/pages/izplashtane-na-kompensacii-za-zapazwane-na-zaetostta/

Постановлението на Министерски съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение урежда, че когато работодател вземе решение за преустановяване на работа в своето предприятие, независимо дали на цялата, на част или на отделни служители, или при въвеждане на непълно работно време, за него възниква правото да получи като компенсация част от дължимите от него към служителите му трудови възнаграждения. Постановлението дава определение на „компенсация“ именно като сума за изплащане на трудовите възнаграждения на работници и служители за запазване на тяхната заетост при преустановяване на работата или при въвеждане на непълно работно време.

Тази компенсация, която работодателите могат да получат, се равнява на 60% от размера на осигурителния доход и осигурителните вноски за сметка на работодателя (бел. ред: съгласно изменения в закона, влязло в сила на 09.04.2020 г.) на работниците и служителите, наети по време на извънредното положение и на които

трудовото правоотношение не е прекратено. Тя може да бъде получавана от работодателя за срок до 3 месеца.

Получаването на тази компенсация, не освобождава работодателите от изплащането на пълния размер на трудовото възнаграждение и осигурителните вноски.
 

За да се възползва от подкрепата, работодателят трябва да отговаря на следните изисквания към момента на искането за компенсация: да е местно физическо или юридическо лице; да е заявил искане за изплащане на компенсация за осигурени работници и служители; да няма установени с държавен акт задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски; да не е обявен в несъстоятелност или в производство по несъстоятелност или ликвидация; да запази заетостта и да не прекрати трудовоправните отношения с работниците и служителите, за които се получава компенсация, за срока на компенсирането.

Работодателят трябва да е декларирал намалени приходи от продажби на предприятието, които са с не по-малко от 20% намаление спрямо същия месец на миналата календарна година или с не по-малко от 20% намаление спрямо усреднените приходи за януари и февруари 2020 г., ако лицето е учредено след 1 март 2019 г.

Доказването на спад в приходите, не е задължение за работодателите в секторите: Търговия на дребно; Друг пътнически сухопътен транспорт; Пътнически въздушен транспорт; Хотелиерство; Дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване; Дейност на питейни заведения; Прожектиране на филми; Туристическа агентска и операторска дейност; Организиране на конгреси и търговски изложения; Предучилищно образование (частен сектор); Артистична и творческа дейност; Други дейности в областта на културата; Спортни и други дейности, свързани с развлечения и отдих; Поддържане на добро физическо състояние; Други икономически дейности.

Без право на компенсация са работодателите в секторите: Селско, горско и рибно стопанство; Финансови и застрахователни дейности; Държавно управление; Образование; Хуманно здравеопазване и социална работа; Дейности на домакинства като работодатели; Дейности на екстериториални организации.

Работодателите могат да кандидатстват за подкрепата в дирекция „Бюро по труда“ към Агенцията по заетостта, като приложат:

Заявление по образец

Заверено копие на заповедта за преустановяване на работата или за установяване на нeпълно работно време;

Декларация, че е запазена заетостта и не са прекратени трудоправните отношения с работниците и служителите, за които се иска компенсация;

Декларация, удостоверяващa намаляването на приходите, когато е приложимо;

Списък на работниците и служителите, за които се иска компенсация

Декларация за платежната сметка, на която да бъде извършено плащането.

 

ВАЖНО!

За улеснение на работодателите Министерството на труда и социалната политика публикува отговорите на най-често задаваните въпроси за изплащането на компенсации на работодатели за запазване на работните места по време на извънредното положение. Въпросите и отговорите може да видите на следния линк:

https://mlsp.government.bg/index.php?section=PRESS2&prid=1976&lang&fbclid=IwAR3RBwPNvJ6nCNZY80hAtV9OHLFqKNQlbkJlWZ90WfaxwV_6UaKGicb6DTo

 

Отпада срокът /21 април 2020 г./ за подаване на заявление за изплащане на компенсации по ПМС №55. Промяната е направена, за да се даде възможност на повече представители на бизнеса да се възползват от схемата 60/40 при новите условия.

https://www.az.government.bg/bg/news/view/otpada-srokyt-za-podavane-na-zajavlenie-po-shemata-60-40-3435/

„Твоят избор има значение“ подкрепя родното Определени са граничните пунктове, през които ще преминават „зелените коридори“ за доставка на стоки