Тригодишен колибарски петел започна да снася яйца в Габрово.  Животното е отгледано в дома на габровски пенсионери, които събират яйцата и се надяват да ги продадат за великденските празници. Какви са вкусовите качества на яйцата стопаните не знаят, защото петелът започнал да снася по време на пости. Въпреки това те са убедени, че ще вървят изключително много с френски макарон и че са безопасни, защото петелът ги снася брандирани и надписани. Датата, отбелязана на яйцата, е 20 май, когато ще е и карнавалът в Габрово.

Община Габрово е изкупила първата партида от яйцата на петела и на 1 април ще ги промотира на станция „Сердика“ в софийското метро. ПР акцията ще се състои от 11 до 12.30 часа. „Столичани са модерни и отворени към новото“, коментират избора си на разпространител габровските пенсионери и се надяват, когато софиянци дойдат на карнавал в Габрово на 20 май, да си купят и яйца от тях.

На какво се дължи аномалията със снасящия яйца петел обаче, не могат да дадат отговор дори от ветеринарните служби в Габрово. Въпреки това от Община Габрово не са притеснени и смятат, че чудното явление се дължи на тазгодишното мото на карнавала „Да изкукуригаме от смях“ и фактът, че според китайския календар се намираме в годината на петела.

Габровци са раздвоени в отношението си към снасящия петел, но се надяват силите му да не приключат с минаването на карнавалното шествие на 20 май, защото чудото вече донесе ръст  на туристите в града от 5%. В Габрово дори се появиха първите предложения символът на града – котката с отрязана опашка – да бъде заменен със снасящ яйца петел.

За повече информация и поръчки на яйца:

Община Габрово

Отдел Протокол и връзки с обществеността

Тел. 066 /818 305

 

КАРНАВАЛ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ Ново сдружение призовава габровци на РЕФЕРЕНДУМ – ДУМ!