От 11 до 14 октомври т.г. в Габрово ще се проведе ХІ-то издание на международния фестивал „Празник на духовната музика”. Организатори са Община Габрово, Архиерейското настоятелство и народно читалище ”Габрово 2002”. Фестивалът е посветен на покровителката на Габрово Света Петка Българска.
Първият концерт „Източноправославни песнопения” ще се състои на 12 октомври, събота, от 18.30 часа в храм „Света Троица”, след вечерня. Участие ще вземат два чуждестранни хора от Мъйтищи, Русия - „Маленький секрет” и „Совершенство”, смесени хорове от Пловдив - „Св. Петка” и един от най-старите хорове в страната - хор „Добри Чинтулов” от Сливен.
На 13 октомври, неделя, от 18.30 часа ще бъде вторият концерт „Тебе поем, господи” в Художествената галерия „Христо Цокев”. В него ще се представят гостуващите руски хорове и камерният хор „София”, който в съпровод с Габровски камерен оркестър ще закрие фестивала с изпълнение на „Голяма тържествена меса в до минор” от Моцарт.
Тази година ще се организират две изложби като съпътстващи мероприятия - ретроспективна фотоизложба в храм „Света Троица” и традиционната изложба от икони, подготвена от Художествената галерия. Изложбата от икони се организира съвместно с народно читалище „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски”.
 
Събитието е в подкрепа на кандидатурата на Габрово за Европейска столица на културата 2019.
Лятна международна академия за драматургично писане “Да умреш от смях” 29 юли – 9 август 2017 Боженци – Габрово – София, България Очаквайте струнно дуо „Минчеви“ в Големите габровски фамилии – част втора