Но как да го направим във всеки дом?

Поради увеличаване на цената на енергията все по-вече се лишаваме от основни жизнени потребности за задоволяване на енергийните нужди. Повече от жилищните сградите са стари, няма изпълнени топлоизолации, използват се амортизирани и по-енергоемки съоръжения. Непрекъснато се увеличава световното потребление на енергия. След няколко десетки години природните ресурси ще се изчерпят. Причиняват се огромни щети на природата и човешкото здраве, произтичащи от минната дейност и процесите на изгаряне, както и радиоактивните отпадъци, парниковия ефект и много други. Решението ще бъде използването на възобновяеми енергийни източници /слънце, вятър, вода, геотермална енергия и биомаса/, но то не се е развило така, че да може да задоволи потребностите ни. Изходът е в прилагането на мероприятия свързани с енергийната ефективност.

Енергийна ефективност означава напълно да оползотвориме енергията, като прилагаме енергоефективни мерки, инвестициите за които вече е доказано, че се възвръщат напълно и за кратко време.

Ако не изгаряме излишно количество нафта, въглища или дърва в атмосферата ще се отделят по-малко вредни газове, причиняващи парниковия ефект и глобалното затопляне ще бъде намалено. Ще се спре унищожаване и замърсяване на огромни територии от природата.
Ако изгаряме по малко въглища в ТЕЦ-вете, ще има по-малко киселинни дъждове, по- малко разрушения от мините и по- малко замърсяване на въздуха с вредни газове
Ако спестим електричество от атомната енергетика, ще има по- малко радиоактивни отпадъци и радиоактивно замърсяване.

Енергоспестяването е икономия на енергия, едновременно с реализирането на икономически и екологични ползи.
Спестяването на енергия ни позволява да подобрим комфорта в живота си, да спестим пари, да запазим енергйните ресурси за по- дълго време и най -вече да опазваме околната среда.
Променете собствената си нагласа - свикнете с мисълта, че евтина енергия няма и че и малките неща могат да имат ефект. Пътищата са много и зависят само от Вас.
Ще ви представим само няколко идеи от нашия опит как да спестим енергия, а Вие стига да искате можете да измислите още, с което ще помогнете на себе си и на природата.

Начини за спестяване на енергия

За отоплението:
При възможност подменете масово използваната слепена дървена дограма с нова, със стъклопакет с прекъснат термомост с дървена пластмасова или AL рамка, или поне уплътнете фугите на прозорците и направете “прогонка”на дограмата, поставете прагове пред вратите и ще повишите температурата в помещенията с 1-3 0С и ще спестите до 6-7 % енергия.
Направете автоматично затваряне на входните врати.
Ако живеете на последния етаж поставете топлоизолация на пода на тавана и ще предотвратите загубата на топлоенергия през таванското помещение. Ако топлите мансардно жилище, направете изолация на покрива. Ако сте на първия етаж направете изолация на пода, или на тавана в мазата. При вътрешно преустройство или ремонт, задължително поставете изолация на стените към стълбището и асансьорната шахта. Най лесно може да се изолират стените от външната страна на балконите. Прилагането на топлоизолацията, като мярка за енергийна ефективност е по-скъпа, изкупува се за по-дълъг период от време, но си заслужава за сметка на комфорта в жилището.
Поставете ролетни щори - това създава комфорт не само през лятото, а и през студените зимни дни.
Премахнете радиаторните решетки - те отнемат около 30 % от топлинната енергия на отоплителните тела.
Избягвайте поставянето на радиаторите в ниши – топлината се губи значително през по тънкия зид и се влошава топлообмена.
Не покривайте радиаторите с плътни завеси за прозорци - пречите на топлината и губите повече от 10 % от енергията.
Поставете топло отражателен екран /фолио/ зад радиаторите - тази мярка не е скъпа и се икономисва около 3 % топлинна енергия
Ако сте с централно отопление - поставете термостатични радиаторни вентили на радиаторите си. Това води до 10 % икономия на топлинна енергия.
При монтаж на термостатичен радиаторен вентил и залепване на топло отражателен екран зад радиатора ще спестите от 13 – 27 % топлинна енергия.
Проверете изолацията на тръбопроводите и ги изолирайте. Отстранете течове по отоплителната система.
Ако се отоплявате с електричество, използвайте акумулиращи печки при нощната тарифа на ел.енергията.
Използвайте отоплителни уреди, които имат монтирани програмируеми превключватели. Те се самоизключват във времето, за което сте ги програмирали.
Поставяйте отоплителните уреди под прозорците - от това ще спестите до 5 % енергия.
Проветрявайте помещенията периодично на често за кратко време – така ускорявате топлообмена.

За осветлението
Винаги спирайте осветлението в помещения, които не използвате.
Поставете ключове с реле за време в коридори, на балкони, килери, общи помещения и стълбища.
Вместо обикновени лампи с нажежаема жичка, използвайте енергоспестяващи /компактни/ или луминсцентни, които използват три пъти по-малко електричество от стандартните, а дават същата осветеност. Енергоспестяващите лампи не използвайте за влажни помещения и на места с променливо напрежение. Луминисцентните лампи подменете веднага след като започнат да мигат.
Използвайте локално осветление, вместо централно - над мивки, на работното място или нощни лампи.
За осветителни тела с много гнезда използвайте лампи с по малка мощност и възможност за серийно включване.
В малките помещения -тоалетни, бани, коридори, тераси, поставяйте лампи с мощност – до 40 W.
При ремонт боядисайте стените в светли тонове и ще е необходима по малко енергия за осветление.
В дворовете засаждайте дървета на повече от 5 м от прозорците на сградите и храсти не по високи от 1,5 м. Това ще даде възможност за проникване на по-вече слънчева енергия.
Поддържайте прозорците си винаги чисти за пряк достъп на светлина и енергия.

За електрическите уреди
Поставете задължително двойно тарифен електромер, като се използва рационално нощната енергия, цената на която е значително по малка.
Нивелирайте добре хладилниците, с което се намалява разхода на енергия значително.
Настройвайте температурата в хладилника си на 4 – 5 оС, а за камерите за замразяване от –1 до –12 о С. Спестявате до 3 % от енергията.
Не поставяйте в хладилника топли продукти. Отваряйте вратата му по рядко.
Изолирайте бойлерите и тръбите за топлата вода с изолационен кожух и ще спестите около 5% енергия.
Поддържайте терморегулатора на бойлера изправен и настроен на температура
50 -70 о С
Поставете икономични водоразпръсквателни душови глави в баните.
При възможност монтирайте на покрива слънчев колектор и инсталация за топла вода, и ще използвате загрята вода безплатно почти осем месеца в годината.
Ако имате възможност подменете остарелите и амортизирани уреди с нови енергоефективни. Това ще се откупи от икономия на енергия и от наложителни ремонти, а Вие ще бъдете улеснени.
Използвайте ютии за парно гладене.Спестява се до 10% от енергията, която е необходима при обикновена ютия.
Автоматичните перални са по икономични, както по отношение на вода, така и на електричество и ги използвайте при пълно натоварване.

Когато ползвате готварска печка
Използвайте съдове, с равно дъно, които прилепват плътно до плочата на котлона.
Изключвайте котлона 5-10 мин., преди ястието да е готово.
Организирайте се да използвате загрятия котлон за приготвяне на повече ястия и ще избегнете ново загряване на същия.
При варене поставяйте капака на съда. Водата завира по-бързо.
Използвайте за готвене съдове с дебели дъна, които акумулират топлина и изстиват по- бавно. Изключете котлона преди ястието да е готово.
Използвайте тенджери под налягане - ястията стават по-бързо и се икономисва до 15% от енергията.
След като заври ястието, намалете мощността на котлона. Приготвените на бавен огън ястия са по-вкусни и се пести енергия.
Предварително загрейте фурната до работната температура, а след десетина минути превключете на по- малка мощност. Изключете фурната 10 минути преди да извадите яденето.
Печенето във фурна да става в закрити огнеупорни съдове.
Продукти от хладилника оставете да придобият стайна температура и тогава ги използвайте за готвене, така се намалява ел.енергията за приготвянето им.
Използвайте микровълнова печка особено за претопляне на ястията.


За консултации в сферата на енергийната ефективност тел. 066/818 333 - инж Султанова, инж Станчева

Община Габрово открива център за енергийна ефективност Дарение от соларни батерии получи детска ясла „Зора”