„Здравейте! Директор съм на две български неделни училища в Испания. Дали би било възможно нашите деца да посетят музея онлайн в реално време и присъствието на гид? Би било изключително вълнуващо за всички, а когато си отидат в България ще го посетят в действителност.“ С това съобщение от Елица Евтимова започна Новата 2021 година за Регионален исторически музей – Габрово. Няколко изречения, в които е закодирана много любов към родината, хъс за работа и грижа да покълват в сърцата на българчетата зад граница зрънцата на тази любов.

"Останахме трогнати от проявения интерес към институцията, но поради предстоящите мащабни ремонтни дейности в сградата на музея, нямаше как да осъществим желанието на госпожа Евтимова. Това ни провокира да потърсим други възможности, чрез които да запознаем децата и учениците, посещаващи Българските културно-просветни училища "Паисий Хилендарски" в градовете Памплона и Сарон с габровското културно-историческо наследство и традиции", споделят музейните специалисти.

РИМ - Габрово има сериозен опит в провеждането на образователни занимания и приложни ателиета в различни тематични области, а онлайн уроците са още една благодатна възможност за връзка с младата публика. Предложихме темата „Габровският сокай. Сокайни шевици“, която се прие с въодушевление от преподавателите. Това е кратката предистория на виртуалната ни комуникация с госпожа Евтимова в първите дни на Новата година, която ни вдъхнови за днешния урок.

Уредникът в отдел „Етнография“ - Христинка Шепелева, запозна малките онлайн пътешественици с историята на Габрово, разказа им любопитни факти за сокая, показа им оригинали на шевици, съхранявани във фонда на музея. Особен интерес предизвика демонстрацията на сложното сокайно забраждане. Като практическа задача децата получиха схеми на сокайни шевици, които да оцветят в уроците по изобразително изкуство.

Приятна изненада беше включването в урока и госпожа Росица Байрактарски - училищен ръководител на Българско неделно училище „Аз Буки Веди“ гр. Кьолн, Германия, с което също предстоят вълнуващи онлайн пътешествия.

 

Българско културно-просветно училище "Паисий Хилендарски", гр. Памплона, област Навара, е основано през 2016 г. То е едно от стотиците български неделни училища по света. Принадлежи към Асоциация „Българските деца в Навара" и се подпомага финансово от МОН по силата на ПМС90. През 2020 г. отваря своя първи филиал и в област Кантабрия, в гр. Сарон. През настоящата учебна година, общо в двете училища и Центъра за работа с деца "Патиланско царство", се обучават около 140 българчета на възраст от 3 до 18 г. Децата и учениците изучават български език, литература, история и география на България, роден край (по-малките деца и ученици), фолклор, етнография, изобразително изкуство, музика и народни танци. Педагогическият екип е съставен от много добри педагози, филолози и детски учители, които работят с желание и професионализъм.

През годините Асоциацията организира множество инициативи, изложби, конкурси съвместно с колеги, приятели и гости от България. Всяка година се провеждат Дни на българската култура в продължение на една седмица и Фестивал на българската култура "Една земя - един народ" по повод Националния празник на България -3-ти март.