Почти всеки габровец знае, че градът ни е известен с три уникални забележителности: „Паметник в реката, „Космос“ на Земята и параход в гората“. Туристите и  посетителите на  Габрово няма как да не се запознаят с първите две, които са в сърцето на града. Габровци ежедневно преминават край тях и ги приемат за даденост. Снимката за спомен на моста „Под игото“ пред фигурата на легендарния основател на селището – Рачо Ковача – е задължителна. Извисил снага над водите на река Янтра, ту буйна, ту ленива, от  50 години за фон на скулптурата служи втората гордост на града – 21-етажната сграда на блок „Рачо Ковача“, наричан разговорно от габровци – „Космос“.

Сградата е въведена в експлоатация през декември 1970 г. Строежът е започнал през пролетта на 1967 г. Първоначалното ѝ предназначение е да служи за настаняване на средни и висши кадри – специалисти за промишлените предприятия и ръководни дейци в окръжните и градски структури, които не са жители на Габрово. Изграждането е финансирано от почти всички заводи и Градския народен съвет.

Проектант на блока е арх. Динко Паунов. Площта, която заема е 320 кв. метра. Жилищните етажи са 18, с обособени 204 стаи и възможност за настаняването на 408 човека. За строежа на сградата са използвани стоманобетонови елементи, дограмата е със стоманени профили, облицована е с русенски мрамор, съчетана с отделни табли от мита филцова мазилка.

Целият материал, подготвен от Катя Гечева – главен уредник в Регионален исторически музей – Габрово, може да прочетете в сайта на музея http://h-museum-gabrovo.bg/?p=9586