Петокласничката от Математическата гимназия, Вяра Пенчева, спечели първо място от от 22-рия Световен конкурс за детска рисунка, организиран от международната организация „Peace Pals International” със седалище в Wassaic, NY, USA.

През 2019/2020 г. конкурсът бе организиран от Peace Pals International в партньорство с Goi Peace Foundation – неправителствена организация в Япония, която организира програми в подкрепа на предстоящите олимпийски и параолимпийски игри, които ще се проведат в Япония през 2021 година.  В тази връзка, темата на конкурса, която избират организаторите е „Спорт и мир“, като част от рисунките ще бъдат включени в международна изложба в Япония, съпътсваща олимпийските игри.

В конкурса са участвали 5300 творби на деца на възраст от 5 до 16 години, от 83 държави по целия свят, разпределени в 4 възрастови групи. Творбите на малките художници са оценявани от 81 членно международно жури, в състава на което влизат художници, журналисти, графични дизайнери, издатели и други експерти от 20 държави (САЩ, Канада, Япония, Австралия, Швейцария, Франция, Великобритания, Колумбия, Индия, Бразилия, Судан, Перу, Холандия, Германия, Португалия, Мексико, Филипините, Аржентина, Люксембург и Уганда). Във всяка възрастова група, журито определя победителите - 1 първо, 1 второ и 1 трето място и 10 финалиста. Рисунката на Вяра получава най-високата оценка на журито във възрастовата група 8 – 10 години и е отличена с първо място в тази категория.

Това е третото участие на Вяра в този конкурс. През 2017 г. нейна рисунка бе избрана за финалист, а през 2018 г. – за посланник на мира.