По случай акцент на месец ноември, екипът на  ХГ „Христо Цокев”  има удоволствието да ви представи графичната творба „Майка I” на известния габровски художник – Илия Пашов.

Илия Рачев Пашов е роден в Габрово през 1938 година. Завършва Художествената академия в София през 1968 година, специалност иллюстрация при награденият за народен художник проф. Веселин Стайков и проф. Петър Чуклев.

Връща се в Габрово и от 1970 година започва да работи в Драматичния театър като художник изпълнител. По-късно, от 1984 година, започва работа в София, в издателството на списание "Български профсъюзи", където остава до закриването му през 1989 г. Продължава като литограф в Графичната база към Съюза на българските художници.

Илюстрирал е книгите "Юнак със златна риза" на Асен Разцветников, "Един бял лист" на Иван Радоев, "Неандерталецо, мой" на Янко Станоев, "Всичко е" на Михаил Филипов, "Градините на сърцето" на Иванка Павлова, "Писма" на Катерина Илинчева и др.

От 1970 г. участва в организираните от СБХ национални, международни и специализирани изложби, има множество лични  участия в международни биеналета на графиката. Членува в СБХ от 1976 г.

През 1975г. получава Първа награда от ОХИ - Габрово. През 1983 г. е удостоен с орден "1300 г. България".

Прави две самостоятелни изложби в Швеция: През 1991 - галерия Paepkegarden, STROMSTAD - където получава и отличие за пейзаж с архитектурен мотив. Пак там, в "Галерия 88", открива и втора изложба, едновременно с първата. Работите му се радват на голям интерес от страна на шведската публика.

През 1993 г. специализира в София литография при Джейф Спиймл - известен професионалист, гост от института в гр. Тамаринд - САЩ.

През 1998 г. организира своя литографска изложба във Варшава.

Илия Пашов често черпи вдъхновението си от поезията. Стиховете отключват въображението му и обикновено основното чувство намира графичния си образ в една ефирна рисунка или образен детайл, изникнал в определен момент пред погледа на поета.

В своето ранно творчество художникът работи по големи общочовешки категории – любов, красота, майчинство. Творбите му изпълнени с богата лиричност и нежност, представляват размисъл за нашето съществуване, за връзките между миналото и бъдещето. В по-късните му работи се развиват няколко големи теми с философско значение, обединени в цикли: автобиографичната тема, човекът и светът, човекът и смъртта, визията за отвъдното и т.н.

Най-характерен е цикълът му "Промени" (човекът и светът), който се състои от около десет литографии с различна тематика. По-точно - с преливащи се и сплитащи се мотиви, сред които са възрастта и стареенето на човека, характера и неговото отражение върху лицето на човека. Мяркат се и образи на известни личности - Чърчил, Никсън и др., които са променили света и нещо у всеки съвременен човек, както и у самия художник. Работите му от цикъла "Промени" от 2001, 2004, 2007 г. са участвали в биеналетата на графиката във Варна и в триеналетата на графиката в София.

Творбите му са собственост на художествени галерии – София, Габрово, Велико Търново, Плевен, Добрич и др., а също и частно притежание на колекционери в Италия, Франция, Англия, САЩ, Швеция, Япония и др.

 

Автор: Станислав Гончаров – уредник в ХГ „Христо Цокев” - Габрово

„ЕСРИ България“ с фотоконкурс за Световния ГИС ден
9 ноември 2020
Областната болница има остра нужда от доброволци за общи хигиенни работници
9 ноември 2020