С две превантивно-образователни инициативи участва Общинският съвет по наркотични вещества в Дните за учене през целия живот, които се провеждат в Габрово. Събитието се организира от Министерството на образованието и науката с финансовата подкрепа на Програма „Еразъм+“ на Европейския съюз, в партньорство с Областна администрация Габрово, РУО на МОН – Габрово и с активното съдействие на Община Габрово.

В рамките на провелите се работни ателиета за обмен на добри практики, в младежка зона „Щайгата“ бяха представени проектите „Частици от миналото“ и „Приеми ме на село“.

Двата проекта акцентират върху необходимостта от възобновяване на връзката между поколенията, а широкият спектър от дейности, заложени в тях, дават възможност на младите хора да научат български народни обичаи, песни и танци, и да се докоснат до очарованието, което носи животът в българското село. За възрастните хора  участието в програмите  е възможност да опознаят съвременните технологии и начини за комуникация, да почерпят от енергията и ентусиазма на младежите, да се заредят с оптимизъм.

Колко ценно и обогатяващо е общуването между поколенията бе демонстрирано и на изложението на институции за образование и обучение на възрастни, в което участваха габровски „внучета назаем“ и техните „баби“ от селата Армени и Враниловци. Посетителите опитаха вкусна домашно приготвена храна, а по-решителните изпробваха сръчността си с различни техники за плетене на две куки, чрез които бе представена още една инициатива – „Изплети топлина“. Тя е част от национална благотворителна кампания, в която доброволци  плетат шапки, шалове, ръкавици за деца и възрастни в нужда. Координатор за Габрово е Центърът за работа с доброволци, който за поредна година обединява усилията на добри хора в подкрепа на нуждаещи се.

 

Представяне на книгата "Георги Парцалев. Хамлет от град Левски" и филма "Рицарят на смеха" на Георги Тошев
9 октомври 2020
Габрово домакинства семинар за дигиталната трансформация на общините
9 октомври 2020