Днес бе открито първото издание на Националния фолклорен конкурс "Обредна трапеза" в РЕМО "Етър" като част от вече традиционния Празник на пестила. До 7 септември, всички гости на събитието ще имат възможност да разгледат Алеята на вкусовете, в която участват производители на пестил, различни домашни сладка, млечни продукти, био орехово масло, хумус, мед, био ядки и тахат, мармалад от сини сливи и ябълки, винарски изби.

В подготовката за шестото издание  на Празник на пестила, екипът на музей Етър решава да развие един от акцентите на събитието – фолколрната програма – като обяви национален конкурс за пресъздаване на възстановки на традиционни обреди и обичаи, в които се обръща специално внимание на храната в живота на хората, на нейната сакрална същност и значение. 

Конкурсът се организира от Община Габрово, Регионален етнографски музей на открито „Етър“ с финансовата подкрепа на Министерство на културата и събира непрофесионални любители на фолклорното изкуство от цялата страна. 

Единадесет фолклорни състава се състезаваха в четири категории – цялостно представяне на обред, най-добро изпълнение на фолклорен танц, най-добро изпълнение на фолклорна песен, най-автентичен фолклорен костюм. Голямата награда, в размер на 1000 лв, бе връчена лично от кмета на община Габрово, госпожа Таня Христова. Класираните на второ и трето места участници във всяка от категориите получиха документ – „Отличително“, а на ръководителите на всяка от участващите формации бе връчено „Уверително“ за участие в конкурса.

В приветствените си думи към гостите и участниците на конкурса кметът Таня Христова каза:

"Благодаря Ви, че днес сте тук, точно на това място, в което преди малко повече от 50 години са положени крайъгълните камъни – и в пряк и в преносен смисъл – съхраняващи българския бит, традиции и занаяти. Благодаря Ви, че носите в себе си любовта към фолклорното изкуството и българското.

Убедена съм, че този фестивал ще положи началото на една много хубава и устойчива във времето традиция. А че ще е успешен нямам съмнения, защото всички Вие сте тук, за да сеете и разпръсквате любовта към корена и българското. Важно е да пазим корена си, защото той е памет и е съхранен до ден днешен благодарение на народните вярвания, обичаи, песни, наричания и български имена."

Снимки от деня може да разгледате в галерията.