На 25 март в АЕК „Етър” ще бъдат възстановени стари народни обредни практики, характерни за един от най-големите пролетни празници – Благовещение.

В този ден, известен още като „половин Великден”, от 11.30 часа в Чаршията на комплекса ще бъдат запалени традиционните за празника огньове. Вярва се, че огънят на този ден има силата да гони злите сили, вредните гадини и лошотията. Ето защо в миналото във всяка къща запалвали огън, който се прескачал от цялото домочадие. Народното поверие казва, че човек, прескочил запаления огън, ще се радва на здраве и благоденствие през цялата година, а злото ще бяга от него.

Етнографският комплекс кани всички желаещи да се включат в отбелязването на празника. Всеки посетител ще има възможност да прескочи обредния огън.

И внимание! От Етъра напомнят, че съгласно старите вярвания, след Благовещение човек не трябва да излиза навън гладен и с празен джоб, за да не го закука кукувицата на празно и гладно, защото такава ще е цялата му година.

„Интегриран проект за развитие на културно-историческия туристически продукт и свързаната с него инфраструктура в Община Габрово”
22 март 2011
Пролетното почистване започва!
24 март 2011