Мотото тази година на кампанията по пролетното почистване ще бъде “Повече природа за нашите деца!”. Идеята е, че децата ни трябва още от малки да бъдат сред природата, да я опознават и да я ценят. Въпреки че Габрово беше обявен за най-зеления град преди две години, все още има накъде да се развиваме в тази посока. Затова тази година Общинска администрация ще даде пример, като почисти най-големият парк в града - „Маркотея”. Официалните дати за общоградското почистване са 9 и 10 април – събота и неделя.

Кампанията по пролетното почистване тази година е свързан и с предходните. През 2010-та беше разчистен парк „Градище” – също едно от любимите за разходка на габровци места, а предишните две години – парк „Баждар”, както и множество детски площадки.

Паркът срещу „Буря” е завършен през 1972-ра, но повече от 15 години се поддържа на санитарния минимум, главно поради липса на средства. Там могат да се провеждат детски празници, ученически състезания, да се разхождат родители с децата си, семейства да излизат на пикник. През последните две години имаше подобни прояви, но реализирането им беше затруднено поради буйната растителност.

В самият парк има засадени ценни растителни видове като Метасеквоя, Пауловния, гръцка ела, яворолистен чинар и др. Това би помогнало на децата в училище, защото нагледните примери се запомнят по-лесно, а и са по-интересни.

До момента желание да се включат в общоградското пролетно почистване са проявили:
- около 5000 ученици от габровските училища;
- над 1000 дечица от габровските детски градини и ясли;
- Общински спортни имоти и клубовете, които ще излязат като единна спортна общественост;
- Народно читалище „Габрово”
- АИР „Боженци”;
- Общински пътнически транспорт;
- ИМКА - Габрово

Училищата и детските градини ще почистват на 11 и 12 април – понеделник и вторник. Община Габрово призовава всички габровци да се включат в общоградското почистване на 9 и 10 април. През последната година се забелязват усилията на гражданите в опазване на междублоковите пространства, но все пак има още недобросъвестни хора, особено в гъсто населените комплекси, каквито са кварталите Трендафил, Младост и Палаузово.За да може повече габровци да се включат в кампанията, както и за да се облекчи работата по сметосъбирането, срокът за общоградското почистване ще бъде удължен до 17 април, включително. Събраните в чували или на снопове битови и растителни отпадъци може да се оставят на най-близката контейнерна площадка.

На места, където това е невъзможно, може да се подава информация за местонахождението и количеството на събраните отпадъци на тел.: 070014410, 066/818359 или лично на служебния вход в сградата на Община Габрово в обявените дни: от 9 до 17 април 2011 г. (от 9,00 до 17,00 часа). Отпадъците ще бъдат извозени до общинското депо за ТБО от фирма “Благоустрояване” ЕООД безплатно за всички габровци.

Надяваме се и тази година множество габровци да се присъединят към примера на Общинска администрация.