Прекратяване на практиката да се отхвърлят кандидати за евросредства, заради техническа грешка в документацията или непредставяне на документ предвиждат промени, които се очаква да заработят до средата на тази година. Дотогава се предвижда и опростяване на апликационните форми при кандидатстване за евросредства, както и провеждането на първия конкурс с електронно подаване на документи. Това увери в Габрово министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Той и началникът на кабинета му Таня Христова се срещнаха с местния бизнес. Форумът беше организиран от ПП ГЕРБ – Габрово и на него присъстваха и народните представители от ГЕРБ Цветомир Михов и д-р Иван Иванов, областният управител Мариян Костадинов и кметът на Габрово Николай Сираков.

За по-доброто усвояване на средства през следващия програмен период се предвижда тотална промяна на организацията на работа по европроектите, за която вече има взето решение от Министерски съвет. Идеята на Дончев е, вместо сегашните 7 управляващи органа към различни Министерства и няколко междинни звена, да се създаде един управляващ орган за всички финансови инструменти, наречен Агенция за развитие, която да е директно подчинена на министър-председателя. Предвижда се и създаването на междинни звена на териториално ниво в 6-те района.

През 2010 година плащанията по всички Оперативни програми са 1.1 млрд. лв. спрямо 400 млн. за предходните 3 години, а общо плащанията на европейски пари от какъвто и да било характер за миналата година са 2 млрд. лв., отбеляза още Дончев. Той уточни, че амбицията за тази година е да бъдат разплатени още 1.5 млрд. лв. по Оперативните програми и така в края на 2011 процентът на усвояване на средства от Европейския съюз да достигне 20.

Община Габрово обявява процедура за финансиране на проекти в областта на културата за 2011 година
14 март 2011
Фотоизложбата за съдбата на царския орел гостува в Габрово
16 март 2011