Масовата употреба на машини за приготвяне на кафе доведе до замиране на едно забавление, което в миналото имаше масов характер – гледането на кафе. Немалко „гледачки“ – къде на шега, къде със сериозна увереност в провиденческите си способности, отделяха време, за да предсказват бъдещи житейски събития, отнасящи се до съдбата на консуматора на кафе от конкретна чаша.

 В Мотковото кафене на музей „Етър“ посетителите имат възможността да пият кафе на пясък, сварено в джезве. След като изконсумира напитката, човек просто трябва да обърне чашата, да я остави „да се утаи“ и да започне да се вглежда в образуваните фигури. Забавно е! А кой знае – може да се окаже, че някой разполага с неподозирани възможности да предсказва бъдещето и да прониква в неразгадани тайни от миналото. Дали в този случай утайката в чашата за кафе е само информационен посредник или има и по-съществена роля, най-добре е да бъде оставено на всеки от„гадателите“ да прецени.

В Мотковото кафене вече се предлагат и указания за значението на фигурите, чрез които се гледа. Посетителите могат да научат как точно да държат чашата си, накъде да я обърнат, в кои фигури да започнат да се взират първо и как да ги тълкуват.

Тематични съботи и недели през юли в музей „Етър“

„На раздумка“ е на 4 и 5 юли. Освен гледането на кафе и указанията как се прави това, посетителите могат да се насладят на билков чай с лед в Център Българка. В Музейния детски център отваря врати пазар, на който малчуганите и техните родители да се научат на тънкостите на търговията с плодове и зеленчуци. Разбира се, става въпрос за игра, чрез която знанията за този занаят от миналото да се предадат на съвременните поколения.

През следващите почивни дни – 11 и 12 юли, музеят предлага включване на посетителите във вечните настолни игри – табла, „Не се сърди човече“, „Дама“. На 18 и 19 юли в музей „Етър“ има възможност да се практикуват семейни игри за разтуха, като например „Прескочи с кобилица“ и “По стъпките на…“, а на 25 и 26 юли музеят предлага наблюдаване на работен процес на създаване на ленд-арт инсталации, оцветяване на шевици и „Забавни минути с поуки“ в Музеен детски център. В Център Българка ще има работилница за направа на натурални сапуни.

Новите преживявания в музей „Етър“ през летния сезон се предлагат без допълнително заплащане над вече утвърдените цени за вход.