ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „ХРИСТО ЦОКЕВ“, ГАБРОВО

Представя

„СъученициТЕ“

Дора Бонева, Драган Немцов, Ива Хаджиева, Христо Явашев - Кристо

3 юли – 4 септември 2020 г.

Вернисаж на 3 юли, петък, от 17.30 часа,

при спазване на всички противоепидемични мерки

 

Художествена галерия „Христо Цокев“ , ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ №10, ет.1 зала „Проф. Кънчо Цанев“

 

 

Тази година отбелязваме 160 години от обявяването на Габрово за град. Това се оказа чудесна възможност за нас - екипът на Художествена галерия „Христо Цокев“, да представим пред габровска публика художници, свързали житейския или творческия си път с града.

„Габровската колония“ – така Борис Попов нарича своите ученици Дора Бонева, Драган Немцов, Ива Хаджиева и Христо Явашев. Четири талантливи деца, свързани преди повече от 7 десетилетия от детските игри на трапери и индианци и страстта да рисуват в едно искрено и безкористно приятелство.

Заедно са в Априловската гимназия, в кръжока воден от Борис Попов, в Художествената академия. Заедно са и сега в Изложба „СъученициТЕ“, организирана от Художествена галерия „Христо Цокев“.

Да събереш в една зала четири огромни личности, всички с впечатляваща биография, с изключително разнообразно и мащабно творчество и с ясно изразен индивидуализъм се превърна в истинско предизвикателство. Четири вселени, четири различни измерения, четири съдби, обединени от една  мащабна експозиция. Изложбата е своеобразна разходка във времето, проследявайки развитието в творчеството на  Дора Бонева, Драган Немцов и Ива Хаджиева, а Христо Явашев – Кристо е представен чрез постери и видеофилм, посветен на опаковането  на Райхстага.