Във връзка с Националния ден на безопасността на движението по пътищата, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ инициира дейности и прояви, с които да се засили вниманието на обществото към проблемите на пътната безопасност. Всички те преминават под мотото „На пътя животът е с предимство“.

Тази година институциите съсредоточават усилия около четири ключови теми, свързани с безопасността на движението по пътищата, а именно - опасностите от използване на мобилни телефони при шофиране; скоростта; важността от поставяне на обезопасителен колан; безопасността на пешеходците.

За всяка от темите са разработени единни визии, които вече могат да бъдат видени и в Габрово. Няколко билборда и лед изображения призовават водачите и пешеходците в града да бъдат разумни на пътя, напомнят рисковете от отклоняването на вниманието при ползване на мобилни телефони по време на движение и опасността от шофиране без обезопасителен колан, и с несоъобразена или превишена скорост.

 

 

 

 

 

В ситуацията на световна пандемия това е един от подходите да се акцентира вниманието на хората и в частност на пътуващите към темата, без да се инициират събития, които да събират множество присъстващи.

Средно статистически именно през месеците юли и август настъпват най-много инциденти със загинали и ранени на пътя – по над 1400 ПТП годишно. Предпоставка за това е и увеличеният чуждестранен трафик в страната ни през този период. Затова бе определен национален ден, в който да се планират и реализират редица инициативи за по-безопасно и толерантно движение, непосредствено преди периода на повишения брой пътувания, свързани с летните отпуски, информират от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.