Габровският драматичен театър представи първата си премиера след тримесечното прекъсване на работата на всички културни институти, предизвикано от пандемичната обстановка с Ковид-19. Премиерата на най-новия, седми спектакъл на режисьора Петринел Гочев с габровската трупа – „Руски вечери с револвери“, се състоя в неделя вечерта, 21 юни, на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“.

Над 70 зрители дойдоха да видят режисьорския прочит на чеховските комедии и съчетанието им с разказ на Василий Шукшин. В три отделни картини, преливащи една в друга, актьорите Надежда Петкова, Таня Йоргова, Петко Петков и Стоян Руменин създадоха органична цялост от текстовете на „Мечка“ и „Предложение“ на А. П. Чехов и „Писмо“ на Шукшин. В избора на автори няма нищо случайно, защото литературните изследователи определят Шукшин като продължител на традицията на Чехов в развитието на жанра на късия разказ.

Минималистичната сценография, изчистена от пищността на театралния декор, съсредоточава вниманието на зрителите основно върху майсторството на актьорската игра и драматургичната сила на представените текстове. В театралната плът на представлението са втъкани кинематографични похвати, които още повече засилват комичното в случващото се на сцената и допълнително подсилват динамиката в играта. В някои от сцените зрителите наблюдават едновременно две паралелни събития, които сякаш отразяват мисловния свят на героите.

Актьорският и творчески тандем между Надежда Петкова, Стоян Руменин, Петко Петков и Петринел Гочев е добре познат на любителите на театъра както от последната постановка на режисьора - „Свекърва“, 2019 г., така и от предишната им работа с него по емблематичните представления: „Ромео и Жулите“, 2013 г., „Жана д’Арк“, 2015 г., „За Първото българско царство: Отшелника“, 2018 г. Своя дебют на габровска сцена направи младата актриса Таня Йоргова, която е новото попълнение в габровската трупа.

Второто издание на „Руските вечери“ ще бъде на 21 юли на сцената на габровския театър. Тогава ще се състои премиерата на спектакъла „Руски вечери с микроскоп“ на режисьора Петринел Гочев. Постановката ще бъде по комедията „Юбилей“ на Чехов и два разказа на Шукшин.

От месец май тази година ДТ „Рачо Стоянов“ стартира нова инициатива „Театър на маса“ – цикъл от няколко представления, в който влизат двата спектакъла „Руски вечери“ на режисьора Петринел Гочев, „Норвегия днес“ на режисьорката Ана Батева и нов спектакъл на режисьора Васил Дуев.

„Дни на кариерата“ през октомври в Габрово
22 юни 2020
От днес носенето на предпазна маска отново е задължително на закрити обществени места
23 юни 2020