Художествена галерия „Христо Цокев“ има удоволствието да представи пред габровска публика творчеството на един от най-ярките и най-оригиналните художници, в Българското изобразително изкуство от края на 20 и началото на 21 век – Васил Попов. Изложбата ни среща с една изключително интересна техника – ксилография, която представлява цветна гравюра на дърво.

Тази техника е най-старият вид печатна графика на дърво, първоначално развила се в Китай, Япония и Корея през 6-8 век. Освен това, цветната ксилография е доста рядко разпространена техника за печат днес, защото е трудоемка - всеки отделен цвят в изображението изисква работа с отделна дъска. Поради това, процесът на изработване на цветна ксилография се превръща в истински творчески ритуал.

През 1989 година Васил Попов прави първата си изложба с цветни гравюри. През 90-те години на 20 век се утвърждава като  един от най – оригиналните графици у нас, работещи в тази техника.

Приживе в едно свое интервю художникът споделя, че „гравюрата на дърво е доста тъжна, защото изисква отсичането на дърво, което ражда плодове и това би могло да бъде оправдано, ако от добре полираните дървени блокове се раждат други плодове със същата живителна стойност“. Лаконичността на графичните образи Васил Попов изпълва със смисъл. Живителната сила на графиката му се състои в познанието на тези смисли и тяхната приложимост в нашия живот.

Васил Попов е роден в Габрово през 1958 година. Професионалното си образование получава в Художесвената гимназия в София, която завършва през 1977 година. За целият си творчески живот той организира повече от 20 самостоятелни изложби не само в България, а и извън нея. Географските местоположения на изложбите му са доста разнообразни: Франция, Германия, Словения, Сърбия, Италия, Полша, Холандия. Васил Попов има редица участия в международни графични форуми, сред които: Биеналето на графиката в Сарсел, Франция, Международното биенале на графиката в Белград, Интерграфия в Катовице, Международното биенале на графиката в Любляна и в Художествения музей на Ямамаши, Япония. Носител е на Първа награда за графика от Есенния салон в София през 1994г., както и на награди от Международното триенале на графиката в София (1995), Международното триенале за гравюра на дърво в Банска Бистрица, Словакия (1995) и Първа награда от Handicap Competition, Centrum OBRA (1996).

Графичните творби на Васил Попов привличат зрителя със колористична изисканост, композиционна камерност и вътрешна чувственост. Художникът ни кани да се потопим в едно медитативно пътуване сред образите и знаците, които подобно на будистката сутра приближават съзнанието ни към познанието на истината.

През октомври 2019 година в интервю за БНР изкуствоведът Филип Зидаров  споделя  следното: „...Васил Попов, освен всичко, прави един много интересен преход към търсенето на разбиването на конвенциите които са се случили в края на 80-те години. Неговата образност е на границата между конкретното и абстрактното, той точно осъществява прескачането между двете. Освен друго, неговите образи са безкрайно естетични. Те са красиви като мисъл и като изпълнение...”.

В настоящата експозиция Художествена галерия „Христо Цокев”  представя 39 творби, собственост на семейството на художника, създадени през 90-те години на ХХ -ти век.  Откриването ще се състои на 19.06.2020 г. /петък/ от 17.30 часа.

Изложбата е част от инициативата на галерията, свързана с отбелязването на 160 години от обявяването на Габрово за град, и представя художници свързали житейския или творческия си път с града.

 

 

18 юни – ден на пощенската марка и филателията
18 юни 2020
Летните занимания стартират от понеделник
19 юни 2020