В рубриката „Избирам Габрово“ днес ви срещаме с Божидар Бошнаков, регионален мениджър на FFW.

Срещата с него ни отведе в офиса на компанията, намиращ се в бизнес сградата, точно до двата моста в Габрово. Първото впечатление – модерен и технологичен офис, място, в което не само работиш, но и се чувстваш комфортно – пантофи под бюрата, големи удобни пуфове, дори и кухненски сектор, купа с плодове и аромат на кафе. Посрещна ни млад човек, усмихнат, динамичен и много словоохотлив – Божидар Бошнаков. Ето какво сподели той:

- Какво повече бихте разказали за себе си?

Родом съм от Габрово, учил съм и израснал тук. Завърших образованието си в Природо-математическата гимназия, след което, както се случва при повечето млади хора, заминах за София. По стечение на обстоятелствата висшето ми образование не беше най-добрия период в живота ми. След това започнах работа. Така попаднах във фирмата, към която и днес принадлежа, но вече като регионален мениджър в нашия град. Продължих да работя и да уча и след известно време ми дойде идеята да открием офис в Габрово. Така заех позицията на регионален мениджър и вече 4 години фирмата работи успешно тук. Успяхме да отворим и още един офис във Велико Търново, който също е под мое ръководство. Така вече доста време живея, работя и се радвам в родния си град.

- Работата ли Ви върна в Габрово и тя ли Ви задържа в града?

Не, по-скоро аз върнах работата в града, който за мен има сантиментална стойност. Доста фактори ме накараха да погледна към Габрово – семейство, приятели... Някак си вътре в себе си винаги съм знаел, че искам да живея тук. Може би не от момента, в който напуснах, но във времето осъзнах, че ще се чувствам по-добре в Габрово. Затова опитах да докарам възможностите в родния си град, за да имам и щастието да съм близо до семейството си, пък и шанса за професионална реализация и добро бъдеще. Двете неща са доста важни.

- Управлявате една успешна IT компания. Конкурентни ли са габровци в тази динамична сфера?

Абсолютно да. Даже честно казано съм повече от изненадан. Когато поставихме основите и се запознахме с първите си служители, имах позитивното усещане, че нещата ще се случат. Подтикван бях от желанието, че искам и вярвам, че ще стане. Сега вече в четирите години, които изминаха, виждам, че потенциалът е много голям и дори надмина очакванията ми. Средата е отлична и като образование и като кадри, които имат желание за развитие и умения, които бързо успяват да надграждат. Смятам, че тук има много голям потенциал във всякакви сфери. Не само в София или големите градове могат да се намерят мотивирани хора с добри качества и потенциал. Аз успях да намеря доста такива в Габрово и съм щастлив от този факт. Продължаваме да развиваме нашия екип.

- Голям ли е Вашият екип?

Към момента в Габрово сме 30 човека. Във Велико Търново има още 10. Това в нашия бранш е сравнително голям екип. Компанията има много офиси в цял свят, като в Габрово е един от най-успешните и големи. Започнахме едва 6 човека и успяхме да станем 30, от които вече има наистина изключителни специалисти, които прославят името на компанията и на града ни в цял свят. Те доказват, че качествени продукти могат да се правят в малкия град и по-конкретно в Габрово.

- А каква е рецептата за успешен бизнес в малкия град?

Рецептата за успешен бизнес в малкия, големия град и по цял свят е една и съща – труд и постоянство. Когато нещо ти е мечта и искаш да се случи по определен начин, трябва да положиш необходимите усилия, за да стигнеш до целта. Трудът, разбира се, е съпътстван от отговорно отношение, стремеж, мотивация. Всичко това води до успеха. Трудът и постоянството стоят в основата на всичко.

- Преди две години проведохте едно изключително интересно събитие, което вече имаше своите две издания – Gabrovo Digital Summit. Провокира ли то национален интерес? Ще има ли трето издание?

Да. Gabrovo Digital Summit всъщност е една малка мечта, която аз и моите колеги имахме още от момента, когато започнахме дейността си в Габрово. За щастие и благодарение на целия екип, успяхме да постигнем много добър резултат още с първото издание. Имаше голяма посещаемост. Лектори с големи постижения в нашия бранш дойдоха в Габрово специално заради нас и провокираха интереса на посетителите на събитието. С едно такова добро начало, като първото издание на Gabrovo Digital Summit, ни беше доста по-лесно да направим второто. Зя него бяхме доста по-подготвени и с повече опит. Ще направим и трето издание, като се надявам то да бъде още по-успешно. Разбира се, най-важно е да бъде полезно за хората. Все пак, замисълът на тази конференция е да провокираме интереса към IT технологиите и да дадем възможност на младите хора, а и не само на тях, тук на място - в родния си град да се докоснат до опита и знанията на специалисти,  доказали се по цял свят. Gabrovo Digital Summit смятам, е успешно събитие. Фактът, че залата беше пълна, имаше много въпроси от аудиторията, благодариха ни – за мен е най-добрата оценка за работата, която вършим. Това ме  мотивира за подготовката на трето, четвърто и още много издания на този формат. И все така в Габрово.

- Освен работата какво друго прави живота Ви в Габрово „по-цветен“?

Опитваме се да разнообразяваме натовареното си ежедневие. Работата пред компютър е доста натоварваща. Срещите и контактите с нашите клиенти, които са на световно ниво, изисква висока концентрация и при нас е дори задължително да намираме време за почивка и релакс. Доста често организираме спортни дейности, правим велопоходи, разходки сред природата, вечери за игри и други активности. Имаме няколко официални тиймбилдинг активности в годината, когато се събираме с колегите от другите офиси в България. Опитваме се да разчупваме ежедневието, за да се разсеем. Така може да се върнем на работа фокусирани и мотивирани.

- Ако погледнем към денят Ви по-лично, какво е Габрово за Вас освен работа в офиса?

Личната част е основната причина, поради която съм тук – семейството, приятелите, любовта към родния град. Живея с разбирането, че човек трябва да се гордее с родното си място. Роден съм на 17 май – денят на Габрово. Това за мен е знаково. Прадядо ми е бил от големите индустриалци. Чисто исторически, това също ме мотивира да бъда част от развитието на града и да допринасям, колкото мога за поддържането на икономиката и доброто му име. Изцяло лична е причината да се върна и остана тук. За моя радост виждам, че и колегите ми не желаят да напускат Габрово. Те искат и могат да се развиват тук. Не трябва да се възприема като висша цел идеята да напуснеш родния си град или държава, за да търсиш късмета си другаде. Може би е по-трудно, но когато имаш възможност и желание, е добре да останеш.

- Какво е посланието Ви към младите хора?

Бих им казал, че трябва да следват мечтите си. Ако искат да видят света, нека го сторят, но да се трудят и да се борят. Нищо не идва даром. Зад успеха стоят труд, старание и постоянство.

 

В рубриката „Избирам Габрово“ ви представяме позитивни, знаещи и можещи хора, които са избрали нашия град, успели са да се реализират в него и да постигнат много повече от това, за което са мечтали. Ако и вие се чувствате част от вдъхновяващите личности на Габрово, ще се радваме да се свържете с нас, за да разкажем заедно вашата история.

marinela@gabrovo.bg; boynovska@gabrovo.bg; maria.radoycheva@gabrovo.bg

Две първи награди за есе, посветено на Карл Кандулков в конкурса на НЧ ”Габрово - 2002”
16 юни 2020
„Моето бъдеще като инженер е в България!“
16 юни 2020