Книги, издавани от музей „Етър” през годините, могат да бъдат закупени от Ретро книжарницата, която бе открита на 18 май. Цените им са символични – от 1 и 2 лева. Ретро книжарницата е разположена близо до централния вход на музея и е част от Книгопродавницата, която от няколко години провокира интереса на любителите на музейна литература.

За откриването на Ретро книжарницата бе избрана датата 18 май – Международен ден на музеите. Заради ситуацията, свързана със заболяването COVID-19, честването му тази година бе отложено за есента. От българската секция на ИКОМ – световната организация на музеите, на която РЕМО „Етър” е член, изпрати поздравителен адрес, прочетен от Светлозар Тодоров, ръководител на отдел „Културен мениджмънт”.

В музей „Етър” 18 май бе отбелязан символично, освен с откриването на новата Ретро книжарница, с раздаването на талони за безплатна почерпка с кафе на пясък на майсторите от Занаятчийската чаршия.

Музейните специалисти взеха участие във викторина с хумористични награди. Отговорите на въпросите се съдържат в издаваните от „Етър” книги, които могат да бъдат закупени от Ретро книжарницата или от Книгопродавницата.

„През 1989 г. излиза том първи на Етнографски сборник „Етър”. Каква е идейната концепция на корицата?”

„Габровска черга” – първа отговори главният уредник Росица Бинева.

„През 2017 г. е публикуван сборник с научни статии и студии, посветен на директора на музей „Етър” проф. д-р Светла Димитрова. Какво е наименованието му?”

„Музеят помни и разказва” – светкавично реагира Елена Минковска, представител на отдел „Културен мениджмънт”.

Уредникът Даниела Димкова и ръководителят на отдел „Административно и информационно обслужване” Бистра Димова си поделиха наградата за отговор, свързан с първото научно издание, излязло с новото лого на музей „Етър”. Книгата носи заглавието „Паметта е традиция”.

Не липсваха и по-екзотични въпроси, провокирани от най-новото издание на РЕМО „Етър” – „Съвременните кулинарни празници в България”.

„В книгата е посочено, че според ботаниката доматът спада към плодовете, но според готварството е към зеленчуците. От кое семейство е и от кой език произлиза думата домат?”

Кети Маринова от счетоводния отдел се досети, че става въпрос за семейство картофови, езикът е нахуатъл, а оригиналното име на домата е томатл.

Наградата за Кети Маринова бяха консервирани в буркан домати, произведено в градина на габровско село.

Уредникът Румяна Денчева също се сдоби с консерва, но не от домати, а от зелен боб, расъл в същото село, вероятно в една градина с доматите

„Едно интересно и малко позабравено ястие от старите габровски готварски книги се нарича такъми, научаваме отново от последното издание на музея – „Съвременните кулинарни празници в България”. Какво представляват такъмите?”

„Измитите и нанизани на връв черупки на охлюви, които се варят с ориз, като така му се придава аромат и вкус” – стана ясно от отговора на Румяна Денчева.